2022 Elektrik Abonelik Ücreti Nedir?

birevim kredisiz ev

Evimizde veya iş yerimizde elektrik ihtiyacımızı gidermek için yaşadığımız bölgede bulunan elektrik kurumuna başvurmamız gerekiyor. Bu başvuru ile birlikte üye olmak isteyenler ile sözleşme imzalanıp, onlardan abonelik ücreti alınıyor. Bu ücret ile elektrik bağlanmış oluyor. Ama elektrik abonelik iptal edildiğinde bu bedel tüketiciye tedarikçi tarafından geri ödenmektedir.

Ocak 2022 Elektrik Abonelik Ücreti Ne Kadar?

Elektrik abonelik ücreti, sadece ilk defa abonelik oluşturanlar tarafından alınan bir bedeldir. Bu ilk sözleşme için geçerlidir. Bu bedel elektrik kullanım noktasının bağlantı ve gücüne göre bakılarak hesap edilir. 2022 yılında bu bedel için mesken, ticarethane gibi noktalardan alınan elektrik abonelik ücreti aşağıda ki gibi olmaktadır.

  • Mesken (1kW) – 37,6 TL
  • Mesken (5kW) – 188 TL
  • Ticarethane (1kW) – 160,9 TL
  • Ticarethane (5kW) – 534,5 TL

Bu hesaplamalar 5 kW üzerinden hesaplanmaktadır. 2022 yılında bir değişiklik olmadığı sürece alınacak olan abonelik ücretleri bu şekilde olacaktır.

Hangi Durumlarda Elektrik Abonelik Ücreti Ödenir?

Elektrik abonelik ücretinin ödeneceği durum nettir. İlk defa bir elektrik tedarikçisi ile satış sözleşmesi imzalandığında abone olmak isteyenlerden bu ücret tahsil edilmektedir. Tabi sıfırdan yapılan bir elektrik satış sözleşmesi olabileceği gibi aynı zamanda mevcut konumda ki kurum ve kişilerin elektrik aboneliğinin devranılması durumunda da bu ücret ödenmek zorundadır.

Elektrik Abonelik Ücreti Nasıl Ödenir?

Elektrik abonelik ücreti ilk defa satış sözleşmesinin yapıldığı durumlarda ödenmektedir. Bu ödemenin nasıl yapılacağı Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeli içerisinde net bir şekilde belirtilmiştir. Bu yönetmeliğe göre abonelik ücreti nakit olarak tahsil edilecektir. Ancak bu durumun dışında eğer tüketici talep ederse iki eşit taksitte ödenmesi de mümkün olmaktadır.

Bu ücret iki eşit taksit olarak faturaya yansıtılarak tedarikçi tarafından tahsil edilmektedir. Abonelik işlemini internet üzerinden yapıldığı durumlarda bu ücret ilk faturaya yansıtılarak tahsil edilmektedir.

Açma/Kesme Bedeli Nedir?

Açma-kesme bedeli de tüketicilerin aboneliklerinin ilk defa açıldığı durumlarda alınan bir ücrettir. Bu ücrette EPDK tarafından belirlenecektir. Açma-kesme bedeli 2022 yılında şu şekilde tahsil edilmektedir.

  • Mesken (1kW) – 20 TL
  • Mesken (5kW) – 100 TL
  • Ticarethane (1kW) – 20 TL
  • Ticarethane (5kW) – 100 TL

Güvence Bedeli Nedir?

Sözleşme imzalanırken tedarikçi firma kendisini garantiye almak için güvence bedeli tahsilatı da yapmaktadır. Bu tahsilat ile amaçlanan abone olan kişi faturasını ödemediği durumlarda tedarikçinin zarar görmesine engel olmaktır. Bu güvence bedelinin alınma sebebi budur. EPTH yönetmeliğinin 26. Maddesinde bu hesaplama net bir şekilde yapılmaktadır.

Sözleşme (Bağlantı) Gücü Nedir?

Abonelik yapılırken o noktaya verilebilecek olan güç miktarının hesaplanması gerekmektedir. Bu miktar elektrik projesinin belirtilen kurumlum gücü ile kullanımının çarpılmasıyla hesaplanmaktadır. Kullanım faktörü 0,60 olan bir noktada, bağlantı gücü birimi kW, olursa, bağlantı gücü 5kW olacaktır.

Elektrik firmalarının özelleşmesi ile birlikte bağlantı, güvence bedeli ve açma-kesme konularında daha yakından bakılarak karar veriliyor. Sizlerde bu konuda net bir şekil de adım atarak konuyu net bir şekilde açıklığa kavuşturabilirsiniz.

Abone olmak için yaşadığınız yerde ki elektrik tedarikçisinin ofisine giderek önce satış sözleşmesini imzalamanız gerekiyor. Ardından sizden abonelik ücreti tahsil edilecektir. Bunu yaparken isterseniz iki taksit ile ödeyebileceğiniz bilgisi size verilecektir. Sizde kabul etmeniz durumunda ilk iki fatura da olmak üzere bu abonelik ücretleri faturanıza yansıtılacaktır. Abonelik iptal edildiğinde durumda bu ücret tüketiciye tedarikçi firma tarafından geri ödenecektir.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

10 − 9 =