Atık Pil Nedir?

birevim kredisiz ev

Atık pil, günlük hayatın içerisinde kullandığımız ve kullanım süresi tamamlanan piller için ifade edilen bir terimdir. Farklı sebeplerden ötürü kullanım süresi biten ve artık kullanılmayan pillere verilen isimdir. Ancak doğru şekilde kullanılarak geri dönüşümünün yapılarak tekrar hayatın içerisinde kullanımları mümkündür.

Saat pili, kumanda pili, telefon bataryaları veya farklı cihazlarda kullanılan batarya ve piller bu alana girmektedir. Bunları çöpe atmak demek hem ekonomimize hem de doğaya ciddi bir zarar vermek anlamına gelmektedir. Çünkü bu malzemenin doğada geri dönüşümü yüzyıllar sünmektedir. Toprağa, akarsuya veya denize atmak yerine doğru şekilde toplanarak geri dönüşümü yapılmalıdır. Bunun için yapılan projeler sayesinde atık piller kutularda biriktirilerek geri dönüşüm noktalarına gönderilmektedir.

Atık Pil Çeşitleri?

Atık pil dediğimizde genel olarak herkesin aklına standart olarak tüm piller gelmektedir. Ancak bu durum aslında çok basit değildir. Çünkü kullanım alanına göre üretiminde kullanılan hammadde farklılıklar göstermektedir. Alkalin, lityum ve çinko gibi maddeler pil üretiminde kullanılmaktadır. Bu malzemelerin tamamı farklı ürünler için kullanılıyor.

Alkalin Pil kullanılan malzemeler; kumanda pilleri, saat pilleri, resim makinesi, oyuncak araba, tansiyon aleti gibi birçok ürün listelenebilir.

Çinko Pil kullanılan aletler; Tv kumandası, duvar saati gibi çok az enerji gerektiren aletler tercih edilmektedir.

Lityum pil kullanılan aletler; tablet, cep telefonu, bilgisayar, baskül, şeker aleti, su sayış ve otomobil kapı kumandalarında bu piller kullanılmaktadır.

Bu pillerin yanı sıra şarj edilebilen piller için farklı malzemeler kullanılmaktadır. Bunların arasında en çok bilineni aküdür. Şarjlı matkap, el süpürgesi içinse nikel metal piller kullanılmaktadır. Akıllı telefon, bilgisayar, elektrikli arabalarda lityum iyon malzemeden yapılan piller kullanılmaktadır. Kullanım alanı genişledikçe ve  dayanıklılık ömrüne göre kullanılan malzemelerde farklılık göstermektedir.

Atık Pillerin Doğaya Atılması Durumunda Yaşanacaklar

Atık pilleri toplamak yerine suya, toprağa atmak demek doğaya ciddi anlamda demekle eş anlamlıdır. Bu konuda yapılan bilimsel araştırmalar pillerin doğada kaybolmalarının çok uzun yıllar aldığını ve bu sürede ciddi zararlar verdiğini ortaya çıkarmıştır.

Bir pil 600 bin litre suyu kirletmektedir. Bu bir olimpik havuzun üçte birine denk gelmektedir. Pillerin içerisinde bulunan materyallerse daha fazla suyun kirlenmesine neden olur. Toprağa atılması durumunda 6 metre kare alana sahip olan toprak kirlenmektedir. Bu alan bozulmakta ve içerisinde bulunan tüm canlılar bundan etkilenmektedir.

Atık pillerin geri dönüşümü için yetki belgesini alan Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği yetkilendirilmiştir. Bu belge Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilmektedir. Toplanan piller atık depolama noktalarına ve ardından yetki belgesine sahip geri dönüşüm noktalarına götürülmektedir. Pillerin taşınırken çok dikkat edilmeli ve diğer maddelerle karıştırılmaması önemlidir. Toplama noktalarında bulunan kutular arasında kırmızı renge sahip olanlar pil atık kutularıdır.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

five × 1 =