Çocuklara Tasarruf Öğretmenin 20 Yolu

birevim kredisiz ev

Çocuklarınıza daha güzel ve iyi bir gelecek bırakmak istiyorsanız onlara mutlaka tasarrufu öğretmelisiniz. Çocuğunuz sizi örnek alacak ve sizden öğrendikleri ile hareket edecektir.  Geleceğe daha iyi ve daha yaşanabilir bir dünya bırakmak adına sağlıklı tüketim yapmak şarttır. Geleceği bırakacağımız çocuklara ise tasarrufu öğretmenin bir takım yolları bulunmaktadır. Çocuklara tasarrufu öğretmenin 20 etkili yolu şu şekilde sıralanabilir.

  1. Öncelikle çocuk ile açık bir şekilde konuşmak gerekmektedir. Çocuğa fazla elektrik tüketiminin faturaya yansıyacağı söylenmelidir. Bu davranışın doğru olmadığı ve doğada her şeyi ihtiyacımız kadar kullanmamız gerektiği anlatılmalıdır. Bu anlatıldıktan sonra boş yere yanan ışıklar kapatılmalı, gereksiz yere çalışan televizyon ya da bilgisayar kapatılmalıdır. Fakat bu davranışları ilk olarak ebeveynler yapmalıdır.
  2. Doğal kaynakları kullanma şekli çocuklara öğretilmelidir. Aslında çocuklar ilk doğduğu andan itibaren pek çok şeye karşı duyarlı olmaktadır. Fakat biz çocukları yetiştirirken bazı hatalar yaparak çocukları yanlış davranışlara iteriz. Bu davranışları ortadan kaldırmak için masal kitapları okuyarak ya da eğitici filmler izleyerek çocuklara kaynak kullanma şeklini öğretmek gerekmektedir.
  3. Sadece musluktan damlayan su için bile tasarruf yapmak gerektiği çocuğa öğretilmelidir. Her saniye tek damla ile başlayan israf yılda tonlarla kadar ulaşmaktadır.
  4. Genelde çocuklar su ile oynamayı sever. Çocuklar oyun oynarken suyun açılmasını istediğinde suyun fazla açılmaması gerektiği anlatılmalıdır. İhtiyaç olmadığı durumlarda mutlaka musluğun kapatılması gerektiği de yine çocuklara anlatılması gereken bir başka konudur.
  5. Bir kap içinde bulunan su kullanıldıktan sonra bu su ile çocuğun sebze ya da meyve sulaması onu tasarrufa alıştıracaktır.
  6. Tabağa fazla yemek almak sadece çocukların değil yetişkinlerin de yaptığı bir hatadır. Bu bağlamda ilk olarak kendimizden başlanmalı daha sonraki aşamada ise çocuğa az yemek alması öğretilmelidir.
  7. Tasarruf konusunda en önemli maddelerden biri de kağıt israfıdır. Kağıtların ağaçlardan geldiği öğretilmelidir. Bu konuda gerekli kullanım sağlanmalı ve az bir yeri dahi boş olan kağıt mutlaka kullanılmalıdır.
  8. Ekmek konusu da tasarruf öğretmede en başta yer alır. Gereken kadar ekmek almak ve kalan ekmekleri çöpe atmamak çocukların şahit olduğu durumlar olmalıdır.
  9. Alışveriş yapmak çocuk ile tasarruf yapmanın en etkili yoludur. Mesela yapılan alışverişte sadece ihtiyaçları almak ya da indirimli ürün almak çocuğa tasarrufu göstermenin en iyi yoludur.
  10. Okula devam eden çocuklara haftalık harçlık vermek çok önemlidir. Bu harçlığı nerede ve ne şekilde harcayacağını göstermek tasarrufu öğretmektir.
  11. Okul çağında olan çocukların para ile alışveriş yapması da tasarrufu öğrenmesini sağlayacaktır
  12. Kumbara almak ve çocuk ile birlikte burada birikim yapmak önemli bir davranıştır. Biriken para ile ona istediğini almak onu tasarrufa alıştıracaktır.
  13. Market alışverişinde çocuğunuza da fırsat vermek onun tasarrufa yatkınlık kazanmasını sağlar
  14. Paramız yok kelimesini çocuğa kullanmamak.
  15. Tutarlı davranışlar ile tasarruf yapmayı öğretmek
  16. Geri dönüşüm bilincinin çocuğa aşılanması
  17. Evin ihtiyaç listesini beraber hazırlamak
  18. Alışverişi beraber yapmak
  19. Çocuğa emretmemek
  20. Bu maddeleri yaşam tarzı haline getirmek
birevim
Paylaş

5 Comments

  1. Metin Avcı Reply

    Çocuklarımızı geleceğe dair güzel yetiştirmek için tasarrufu çok iyi öğretmeliyiz, gelecek tasarrufta

  2. Salih Doğan Reply

    Çocuklarımız geleceğin büyükleri olacaklar, nasıl yetiştirirsek onlarda benzer bir nesil yetiştirecekler o yüzden tasarrufu güzel öğretmeliyiz 🙂

  3. Hakan Özcan Reply

    Çocuklarımıza küçüklükten bir şeyler öğretmek her zaman faydalı olacaktır 🙂

  4. Tuğba Güler Reply

    En doğru yolları anlatmışsınız güzel bir rehber niteliğinde yazı olmuş ellerinize sağlık 🙂

  5. Yusuf Polat Reply

    Çocuklara tasarrufu öğretmemizin bir çok yolu var ve bunları çok güzel ele almışsınız teşekkür ederim 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

one × 5 =