En Ekonomik Ev Isıtma Yöntemleri

birevim kredisiz ev

Kış geldiğinde pek çok insan pencere kenarında, kar manzarasını izleyerek keyifle kahvesini yudumlamanın hayalini kurar. Sıcak evinde oturup, kışın tadını çıkarmak ve huzurlu bir şekilde mevsimin geçmesini izlemek ister. Ancak bu istek çoğu zaman gelen doğal gaz faturası ile kabusa dönüşebilir. Her geçen yıl artan giderler, ısınmak için kullandığımız araçları da etkiler. Bu nedenle son yıllarda kış mevsimi demek ‘doğal gaz faturasını nasıl ödeyeceğiz’ telaşını yaşamakla aynı anlama geliyor. Çoğunlukla Ekim ayında açtığımız doğalgaz, Nisan ayına kadar açık kalabiliyor. Böyle olunca faturaların yükü sırtımızda daha fazla hissediliyor.

Yüklü faturalardan kurtulabilmek ve aynı zamanda ısınmak istiyorsanız da yapmanız gereken, bazı küçük ayrıntılara dikkat etmek. Böylece hem şişen faturanızın önüne geçebilirsiniz, hem de tüm kışı üşümeden geçirebilirsiniz. Üstelik alacağınız bazı önlemler evinizin dekorasyonuna da katkı sağlayabilir. Peki yapacağımız hangi uygulamalar, hem ısınmamızı hem de ekonomik bir şekilde, zorlanmadan kışı geçirmemizi sağlayabilir?

Örneğin, odun sobalarını kullanabilir ya da sıcak su kullanarak zeminler için özel ısıtma yöntemlerini deneyebilirsiniz. Bu iki yöntem de ekonomik sayılabilecek yöntemlerdendir. Zemin altı ısıtma sistemini kullanırken, alanında profesyonelleşen döşeme ustalarından yardım almalısınız. Isınma ihtiyacınızı eksiksiz karşılamak ve zemin estetiğini kusursuz uygulanması için profesyonel yardım çok önemlidir. Çatınıza solar sistem kurabilir, elektrikli ısınma metodunu ekonomik bir şekilde kullanabilirsiniz. Yapabileceğiniz daha birçok yöntem bulunuyor.

Evlerin ısıtılması için birçok farklı yöntem vardır ve hangisinin en ekonomik olacağı, evin özelliklerine, ısıtma ihtiyaçlarına ve bölgesel faktörlere göre değişebilir. Aşağıda en ekonomik ev ısıtma yöntemlerinden bazılarını sıralamaktayız:

Klasik Odun Sobaları

Klasik odun sobaları, doğal gaz ve kalorifer sisteminin olmadığı yerlerde, kırsalda en çok kullanılan ısınma araçlarındandır. Son yıllarda, eskiye olan rağbet ve elbette ki daha ucuz bir araç olduğu için tercih ediliyor. Yaşadığınız evde bir soba çıkışı varsa, dilediğiniz tasarımda ve özellikte bir odun sobası edinebilirsiniz.

Perdelerin Gücünü Kullanın

Güneşli günlerde, doğal ışığın verdiği ısıyı sonuna kadar kullanın. Güneş gören odalarınızın perdelerini açın ve güneş ışığının evinizi ısıtmasına müsaade edin. Güneşlik olarak kullandığımız perdeler kalın kumaştan yapıldığı için akşam saatlerinde güneşlikleri kullanarak, dışarıdaki soğuk havanın içeri girmesine bir nebze mani olabilirsiniz. Gündüz kullandığımız perdeler de tam tersi olarak mümkün olduğunca ince tülden tercih edilmelidir. Gün ışığından maksimum seviyede yararlanmak için bu yöntemi deneyebilirsiniz.

Bu yöntemlerle evinizi en azından birkaç derece ısıtabilirsiniz. Üstelik perde yöntemi masrafsız, ekonomik bir ısınma yöntemidir.

Pencere ve Kapılardan Giren Soğuk Havayı Engelleyin

Kış mevsimi gelmeden önce, pencere ve kapılarınızı kontrol etmenizi öneririz. Yeni pencere sistemleri çift cam ve pvc olmalarına rağmen zaman zaman hava sızıntısı yaşanabiliyor. Eğer eski tip ahşap ya da alüminyum doğramadan üretilmiş pencereniz varsa, soğuk havanın evinize sızacağına kesin gözüyle bakabilirsiniz.

Bunun önüne geçmek için kış tam anlamıyla bastırmadan yapı marketlerden alacağınız pencere macunları ile pencerelerinizin hava alan boşluklarını doldurup tamir edebilirsiniz. Giriş kapılarında ve kaloriferin kapalı olduğu oda kapılarının altından da soğuk hava girebilir. Basit bir şekilde bu sorunun önüne geçmek için köpük ya da sünger kullanabilirsiniz. Kendiliğinden yapışkanlı olan bu kapı aparatlarını, kapı altlarına kolaylıkla monte edebilirsiniz. Isı yalıtımı için son derece etkili bir ısınma yöntemi olduğunu göreceksiniz.

Halı Seçimi Önemlidir

Çoğunlukla evlerimizde yaz mevsimi ve kış mevsimi için ayrı halılar kullanırız. Yaz geldiğinde, evimizde daha az halı bulundururken, kullandığımız halıların da ince, yün olmayan, ebat olarak da küçük halılar olmasına dikkat ederiz. Havanın sıcaklığını evimizde hisseder, halının yaydığı ısının bunaltıcı havasından korunmak isteriz.

Yaz mevsiminde nasıl daha ince halılar, kilimler kullanmak istiyorsak, kış mevsimi de geldiğinde tam tersi, kalın, yün, sık ilmikli halılar tercih ederiz. Zemin aslında en çok ısı yalıtımı isteyen yüzeylerden biridir ve halısız zeminler yüzde 10’a varan ısı kaybına sebebiyet verir. Bu nedenle kış mevsiminde ayağımızı direkt zemine değdirdiğimizde üşürüz ve olabildiğince açık yer kalmayacak şekilde yüzeylerin kalın halılarla döşenmesini isteriz.

Mobilya Dekorasyonunuzu Değiştirin

Zaman zaman evimizin dekorasyonunu değiştirmek isteriz. Bu hem evimize bir yenilik getirir hem de ısı yayılımı için gereklidir. Özellikle salonlarımızda kullandığımız koltuklarımızın yeri mevsimlere göre değiştirilebilir. Örneğin kalorifer peteklerinin önüne koyulan mobilyalar kış mevsiminde ısının eşit şekilde dağılmasını engeller. Bu da kış mevsiminde odamızın daha soğuk olmasına neden olur. Kış dekorasyonunda radyatörlerin açıkta kalmasına dikkat edersek, peteklerden gelecek ısının odanıza eşit bir şekilde yayılmasını sağlayabilirsiniz.

Folyo ile Isının Kaçmasını Engelleyin

Çok eskiden kullanılan bu yöntem, günümüzde estetik kaygılarla pek tercih edilmiyor. Aslında çeşitli hilelerle hem göze hoş gelen hem de ısı kaybının önüne geçen bir yöntem olarak tekrar hayata geçirilebilir. Kalorifer peteklerinin arka kısmında kalan duvara folyo yapıştırarak, radyatörlerden dış duvarlara aktarılan ısı kaybının önüne geçebilirsiniz. Folyo ısıyı içeri doğru yansıtır. Bu yolla gereksiz ısı kaybının önüne geçersiniz.

Radyatörlerin Üzerine Raf Yerleştirin

Özellikle yüksek tavanlı evlerde yaşayanlar için odalarını ısıtmak oldukça güç olabiliyor. Isınan hava yükseliyor ve sıcaklık perde ve pencere arasında sıkışabiliyor. Böyle bir durumla karşılaşmamak için radyatörlerinizin üzerine bir raf yerleştirebilirsiniz. Bu yöntem sıcaklığı yönlendirmenize yardımcı olur. Radyatörün üstüne yerleştirilen bir raf havayı yatay yönde yayılmasını sağlar.

Kullanılmayan Odalarınızın Kapılarını Kapalı Tutun

Kış geldiğinde, evinizde her gün kullanmadığınız odalarınız varsa kapılarını kapalı tutun. Çalışma odaları, misafir tuvaleti, misafir odası ya da çamaşır odası gibi odaların peteklerini kapatmak gereksiz enerji kaybının önüne geçer.

Tavan Vantilatörünü Tersine Çevirin

Belki ilk defa duyduğunuz bu yöntemle odanızdaki ısının eşit yayılmasını sağlayabilirsiniz. Tavan vantilatörünün fan bıçakları sıcak havayı yukarı çeker ve serin havayı aşağı iter. Bu sistem yaz mevsiminde kullanılan yöntemdir. Tavan vantilatörlerinin dönüş yönünü tersine çevirirseniz sıcak hava aşağıya iner. Kış aylarında tavan pervanesini saat yönünde döndürerek odanızdaki ısıyı bir iki derece daha yükseltebilirsiniz. Saat yönünde döndürülen fan bıçakları soğuk havayı yukarı çekerek, sıcak havayı aşağıya doğru iter. Böylece havanın doğru dağılımı sağlanır.

Tekstil Ürünlerinin Isıtıcı Etkisi

Kış mevsimi geldiğinde, koltuklarımızın üzerine örttüğümüz koltuk şalları, battaniyeler, iyi ısıtan bir yorgan hem oturma odanızda hem de yatak odanızda sizi ısıtacak unsurlardır.

Oda Sıcaklığını Sabit Tutun

Odanın sıcaklığını çok fazla değiştirmek hem faturanızın çok gelmesine hem de hasta olmanıza neden olur. İçerinin çok sıcak olup, ince kıyafetler giyinmek ve dışarıdaki hava ile içerideki havanın ısı farkının çok olması hastalık riskini arttırır. Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı bir yetişkin için iç mekan sıcaklığının 18°C olduğunu belirtiyor. Eğer çocuk olan bir ortamsa bu sıcaklık 20°C olmalıdır.

Tavan Yalıtımı

Tavan yalıtımı yaptırırsanız, soğuk havanın içeri girmesini büyük oranda engellersiniz. Böylece evinizi ısıtmak için çok fazla yakıt yakmanıza gerek kalmaz.

Güneş Panellerinden Yararlanın

Evinizin çatısına kuracağınız sistemle, güneş enerjisinden faydalanabilirsiniz. Güneş panelleri hem tasarruf yapmanıza hem de ısınmanıza vesile olur. Ayrıca hava kirliliğini de önleyen güneş termal ev ısıtma sistemleri, farklı iklimlerde rahat ve sessiz çalışır.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ten + four =