Ev satın alırken, herkesin kendine göre bazı öncelikleri ve kıstasları vardır. Ev sahibi olmak için bazı ödeme planları yapılmalı, taşınma işlemleri için gerekli materyal ve zaman yaratılmalıdır.
Ev satın alma süreci hem çok zevkli hem de oldukça yorucu ve titizlik gerektiren bir konudur. Özellikle emlakçınız ile anlaşmanız ve emlakçınızın sizin ne istediğinizi çok iyi anlaması gerekir.
Bir ev satın alırken dikkat etmeniz gereken birçok unsur bulunur. Bu unsurları görerek, bütçenize ve zevkinize uygun ev satın alabilirsiniz.
1.Bütçe Ayarlaması Yapın
Ev satın alma işlemine girişmeden önce, gerçekten ev almaya hazır olup olmadığınızı bilmelisiniz. Finansal açıdan buna müsait olup olmadığınızı bilmek önemlidir. Bütçenizde bir ev almaya yetecek tasarrufunuz varsa, bazı kriterleri göz önünde tutmalısınız.
- Evin peşinatı
- Tapu, ön ödemeler, vergiler vs. hazırlanmalıdır.
- Taşınma masrafları gibi ekstralar için hazır para bulunmalıdır.
Bir ev satın alacak kadar nakit paranız varsa, düşünmeden ev alabilirsiniz. Eğer yeterli nakit yoksa, farklı yollar deneyerek, bütçe ayarlaması yapabilirsiniz.
2.Mortgage Sistemi Deneyin
Bir mortgage sistemi, ev satın alırken düşünebileceğiniz alternatifler arasındadır. Geliriniz ne kadar finansal gücünüz olduğu ne kadar peşinat ayırabileceğiniz konularında ön çalışma yaptıktan sonra, sizin için en uygun mortgage sistemini kullanabilirsiniz.
- Sabit oranlı bir kredi
- 15 yıllık ya da 30 yıllık mortgage planı
- Aylık ödeme planı
3.Doğru Emlakçılarla Çalışın
Birçok insan kendi başına satın alacağı evi arama yoluna gitmektedir. Hayalinizdeki evi bulduğunuzda evi güvence altına almak ve doğru anlaşmalarla satın alma yoluna gitmek için, doğru gayrimenkul uzmanı ile çalışmak önemlidir.
4.Ev Denetimi ve Değerlendirmesi Yapın
Ev denetimi ve değerlendirmesi, ev satın alma sürecinin en önemli parçalarından birisidir. Bir ev satın alınmadan önce profesyonel şekilde ev denetimi ve değerlendirmesi yapmak, evin ne kadar tadilata ihtiyacı olup olmadığını anlamanızda size yol gösterir.
Evin içinde oluşabilecek ve ev sahibine ait olabilecek birçok tadilat ve değişim, denetim ve değerlendirme sonucunda ortaya çıkar. Hatta bu dönemde, istemediğiniz bazı şeyleri de yakından görerek, evden vazgeçme sürecine bile girebilirsiniz.
5.İhtiyaçlarınızı İsteklerinizden Ayırın
Ev satın alma işlemi ile ilgili bu detayların yanında önemli ayrıntılar arasında bazı noktalara da dikkat etmek gerekir.
- Evin konumu
- Evin yaşı
- Evin fiziki özellikleri
- Evin büyüklüğü
- Yaşam tarzınıza uygun olup olmadığı
- Hangi sosyal faaliyetlerin olup olmadığı gibi bazı kriterleri de göz ardı etmemek gerekir.
Çocuklarınız varsa okula yakın olup olmadığı, işyerinize uzaklığı, sosyal çevresi, çocuk oyun alanları ve dinlenme yerlerinin olup olmadığı, alışveriş merkezlerine uzaklığı gibi birçok kriter, satın alacağınız evin alımında sizi etkileyecek faktörlerdir.
Satın alacağınız evin ihtiyaçlarınızın önüne geçmemesi gerekir. İhtiyacınızı karşılayacak bir ev satın almaya özen göstermelisiniz. Mesela 3 kişilik bir aile iseniz, devasa bir ev almanıza gerek yoktur.
3 kişilik bir aile için 7 odalı bir ev, ihtiyaçların üstüne çıkmaktır ve hem evin kredi borçları ödenirken farklı masrafların karşılanmasında zorlanma olmaya başlar. Tasarruflu ev satın alma sistemini kullanmalı ve ihtiyaçlarınızın ötesinde bir ev satın almak yerine, size yetecek ve aynı zamanda hayallerinizi de karşılayacak bir ev satın almaya yönelmelidir.
Bir cevap yazın