İş Görmezlik Ödemesi Nedir ve Nasıl Yapılır?

birevim kredisiz ev

Çalışanlar belirli durumlarda çalışamamayla yüz yüze kalabiliyorlar. Bu durumlarda kanun gereği geçici olarak iş göremez ödemeği almaya hak kazanıyorlar. Bu ödeme iş veren tarafından değil, düzenli olarak sigorta pirimi yatırılan SGK tarafından verilmektedir.

Bu sayede çalışan birisi rapor aldığı bir dönemde örneğin kolunu kırdığı veya bir ameliyat sebebiyle çalışamadığı dönemde gelir kaybı sebebiyle mağduriyet yaşamamış oluyor. Tabi bunu almak için belirli şartların sağlanması gerekiyor.

Halk arasında bu ödemeye rapor ücreti, istirahat parası, hastalık parası adı veriliyor. Bu gelire sahip olmak için öncelikle ne olduğunu anlamanız gerekiyor.

İş Görmezlik Ödemesi Nedir?

Sigortalı olarak çalışan bir işçinin hastalanması durumunlar, iş kazanma yaşaması ve meslek hastalığı durumunda SGK tarafından mağduriyet yaşamasının önüne geçmesi adına yapılan bir ödeme yapılıyor. Bu ödeme ile o dönemde mağduriyet yaşamaması gerekiyor.

Tabi bu ödemeyi bir işçinin alabilmesi için SGK tarafından istediği şartların sağlanması gerekiyor. Bu da hastalığını ispatlayacak bir raporun sunulması anlamına geliyor. Raporlu olduğu sürede çalışanlar iş yerinden herhangi bir ödeme almıyorlar. Bu dönemin ne kadar uzun süreceğini hesaplanarak o döneme kadar olan ödeme SGK tarafından yapılmaktadır.

İş Görmezlik Ödemesi Nasıl Alınır?

İş görmezlik ödemesi almak istiyorsanız SGK kanununda yer alan üç farklı yolu bilmeniz ve sağlamanız gerekiyor. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa bakmanız gerekiyor.

İş göremez ödemesi alabilmek için iş yerinde kaza geçirmeniz gerekiyor. Ya da aynı işte bir meslek hastalığına yakalanabilirsiniz. Bunun raporlanarak SGK’ye bildirilmesi durumunda bu ödemeyi almaya hak kazanırsınız.

Bunun yanında gündelik hayat içerisinde yaşanan bir sorun sebebiyle grip salgını, hastalık ve diğer konularda rapor alınması halinde bu ödemeyi alabilirler. Tabi bunun için raporun alındığı tarihten 90 gün öncesinde prim ödemesi alınması gerekiyor.

Hamile olan kadınlar doğumdan önceki ve doğumdan sonra ki 8 haftada rapor parası alma şansına sahip oluyorsunuz. Çoğul hamilelik durumunda bu süre 10 hafta olarak belirlenmiştir.

Ne olursa olsun bu ödemeyi alabilmek için SGK tarafından kabul edilen bir hekimden rapor alınması gerekiyor. İş görmezlik ödemesi alabilmek için olayın yaşandığı tarihten 90 gün önce mutlaka sigorta primini yatırılması gerekiyor.

İş Görmezlik Ödemesi Ne Zaman Alınır?

İş göremezlik ödemesi raporun üçüncü gününden hesaplanarak ödenmektedir. İlk iki günün ödemesi yasa gereğince iş veren tarafından yapılmak zorundadır. Ancak iş kazası sebebiyle olan durumlarda bu ödeme de SGK tarafından yapılmaktadır.

Bu tip bir durumda 30 günlük prim şartı veya 90 günlük zorunlu çalışma şartı da aranmıyor. Bu rapor alındıktan sonra PTT hesabınıza 15 gün içerisinde bu ödeme yatırılıyor.

İş Görmezlik Ödemesi Nasıl Hesaplanır?

Bu ödemenin yapılacağı tutarı belirlemek için rapor alınmadan önceki üç aylık ödeme dönemine bakılması gerekiyor. Ayrıca hesaplamaya prim ikramiye gibi gelirlerde dahil edilmektedir.

Bu noktadan sonra toplam ödemeler ile birlikte toplam gün sayısı hesaplanıyor. Toplam ödeme toplam gün sayısına bölünerek hesaplama yapılıyor.

İki günün ödemesi bu hesaplamadan sonra iş yaparlar. Ayakta yapılan tedavilerde 2/3, yatak tedavilerde ½ ödeme yapılması hesaba dahil ediliyor.

Sigortalı olarak işe başladığınız ilk gün kaza yapmanız durumunda o iş yerinde ki aynı statüye sahip olan işçinin gelirine göre hesaplama yapılmaktadır. Rapor parası görmek için e-devlet sitemine giriş yapılması gerekiyor. Burada 4a-4b iş göremezlik ödemesi sorgulaması yapılmalıdır.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

11 + twenty =