Kagir Nedir?

birevim kredisiz ev

Kagir, yapı sektöründe kullanılan terimlerden bir tanesidir. Kısaca açıklamak gerekirse yapılan binanın içirişinde yığma taş, beton veya tuğla kullanılmayan yapıları ifade etmektedir. Kagir yapılar genellikle inşaat mühendisleri tarafından tespit edilen içerisinde herhangi bir iskelet bulunmayan yapılar olarak kabul edilmektedir.

Kagir yapının dış tarafı beton, taş, tuğla yapılarak hazırlanmaktadır. Genellikle tavan ve tabanlarını oluşturmak için ahşap malzeme kullanılmaktadır. Çatıların oluşturulması için arduaz, kiremit, sert ve dayanıklı malzemelerden oluşturulmaktadır. Madeni levhalarda çatıların oluşturulması için kullanılmaktadır. Genellikle köylerde sıklıkla bu tür yapılarak çok sık bir şekilde rastlanmaktadır. Tam kagir yapı veya yarım kagir yapı bulunmaktadır.

Yarım Kagir Yapı Nedir?

Kagir yapı tam ve yarım olarak birbirinden ayrılmaktadır. Yarım kagir yapı olarak kabul edilenlerde taşıyıcı herhangi bir kolun olmadığı kabul edilmektedir. Tavanlarında, dış duvarlarında iç duvarlarında taş, tuğla, biriket veya beton kullanılmaktadır. Bu tür binaların sıklıkla tercih edilmesinin asıl sebebi çok hızlı inşa edilmesi ayrıca çok uygunu mal edilmesidir. Günümüzde inşaat malzemelerin çok pahalı olması ayrıca çok hızlı inşa etmek gereken durumlarda bu yapılar tercih edilmektedir.

Kagir yapılar sıklıkla köylerde kullanılmaktadır. En sık yapım tarzı etrafı yani duvarları yığma taş olan, tavanı ve çatısı tahta olan yapılardan. Küçük bir pencereye ve kapıya sahiptir. Birkaç kişinin içerisinde yaşayabileceği genelde içi bölünmeyen evleri ifade etmek için kullanılır.

Arsaya Kagir Yapı İnşa Edilir mi?

Kagir binaların kullanımı günümüzde giderek azalmaktadır. Bunun en büyük sebebi sıkı bir şekilde uygulanan deprem yönetmeliğidir. Çünkü bu binalar kesinlikle depreme dayanıklı değildir. İnşasında bir temelinin olmaması ayrıca taşıyıcı kolonlarının bulunmaması sebebiyle deprem yönetmeliğinde izin verilmeyen binaların başında gelmektedir.

Deprem yönetmeliğinde alınan kararda binaların depreme dayanıklı olabilmesi için içinde çelik veya demirin olması şart koşulmuştur. Günümüzde bu yapıların kullanımı sadece küçük yerleşim alanlarında sınırlıdır. Yani bir kagir yapının arsaya yapılması söz konusu değildir. Çünkü bu alanlara inşaat yapılabilmesi için belediyelerden izin alınması gerekmektedir. Bu konuda belediyeler deprem yönetmenliğine uyduğu için bunu kabul etmemektedir.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7 + 10 =