Sıcak Para Nedir? Ekonomiye Etkileri Nelerdir?

birevim kredisiz ev

Ekonomi içerisinde çok farklı tanımlamalar vardır. Ekonomiyi yakından takip etmeyenler bunların bazılarını anlama konusunda zorluk çekebilir. Sıcak para bunlardan birisidir. Merkez Bankasından sıcağı sıcağına çıkan gıcır paraları ifade etmemektedir. Bazı insanlar yeni basılan paraları anlayabiliyor. Ancak bunun kullanılmasında ki amaç ekonomiye farklı kaynaklardan giriş yapan paraları ifade etmektir.

Bununla ilgili kullanılan farklı haberler mevcuttur. Ülke dışından ekonomiye yüksek miktarda sıcak para girdiğinde para ısıttı şeklinde başlıklar atılabiliyor. Tabi bu gibi haberler ile bunu anlamak veya anlamlandırmak çok da mümkün olmamaktadır. Tek başına ekonomiye bu kadar etkisi oluyor mu ya da aslında bahsedildiği kadar da önemli değil mi?

Sıcak Para Nedir?

Sıcak parayı kısaca tanımlamak ve nedir sorusuna cevap vermek istiyorsanız yurt dışından ülkemize giren yüksek miktarda döviz olarak söyleyebiliriz. Peki, bu para akışının sebebi nedir. Neden bir anda ekonomiye sıcak para yani nakdi para girişi yapılmaktadır. Bununla amaçlanan nedir ve bunun sonuçları nelerdir. Bunları ancak çok iyi bir ekonomist cevaplayabilecektir.

Basitçe anlatmak gerekirse sıcak para girişi yapıldığında ekonomi de bir rahatlama ve güven ortamı oluşacaktır. Bu yatırımcının ekonomimize güvendiği ve yatırım yapmak için bu yolu kullandığı anlamına gelmektedir. Tabi bu durumun tam tersi olduğunda bir panik havası hemen sezilecektir. Küresel ekonomi içerisinde büyük yatırımcılar bu para oyunları ile birçok ülkenin ekonomisine ciddi zararlar verebilmektedir. Ancak bu para işleminden etkilenmeyen ekonomilerin çok güçlü olduğunu söyleyebiliriz.

Sıcak Para Neden Ekonomiyi Etkilemektedir?

Sıcak para ekonomi için doğru kullanıldığında bir dengeleyici yanlış kullanıldığında onu kangren eden bir olgudur. Ülkemiz verilerine göre yıl boyunca 462 milyar dolar cari açık bulunmaktadır. Bu açık milli gelirimizin %55’ini ifade etmektedir. Bunun anlamı ülkemiz ekonomisinin üretimi kadar sıcak paraya yani döviz girdisine ihtiyaç duyduğudur.

Bunun için farklı yollar izlenmektedir. Hisse senedi ve tahvil satışları, mevduat kanalları ve farklı yollar ile bu girişin yapılabilmesi sağlanıyor. Faiz oranlarının yükselmesi ve değerli arazilerin, işlerin veya şirketlerin satışı içinde yabancı para girişi kolayca yaşanabilmektedir.

Tabi bunlar ülkemizde kalıcı olarak gelen dövizler olarak kabul edilir. Bunların dışında hiçbir olguya yani enstrümana bağlı olmayan paralardır. Bunların en tehlikeli olanı hisse senetleri, devlet tahvilleri ve bankalarda mevduat hesaplarında bulunan paralardır.

Çünkü bunların ülkeden çıkmaları çok kolaydır. Faizlerin düşmesi bunun en büyük etkenidir. Dünya üzerinde daha çok faiz veren bir ülkeyi kısa sürede bulup tüm parayı oraya transfer etmeleri mümkündür. Bu durum giren ekonomi için iyi bir şey olarak görülse de devamlı olması çok sağlıksız bir ekonomi anlamına gelmektedir. Kurlarda düşme ve artmanın çok yüksek olması için ne kadar döviz olması gerektiğini sizlerde çok kolayca anlayabilirsiniz.

birevim
Paylaş

3 Comments

  1. Melis Acar Reply

    Çok güzel özetlemişsiniz, ekonomiyle ilgilenenlerin bu terimlere aşina olması gerek 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nineteen − eighteen =