Bireysel emeklilik sistemi en çok merak edilen konulardandır. Bireysel emeklilik Türkiye’de ilk olarak 2003 yılında uygulamaya geçirilmiştir. Devlet tarafından sağlanan katkı ile insanlar bu sisteme dahil olmaya teşvik edilirler.
Bireysel Emeklilik Nedir?
Bireysel emeklilik; ek gelir getiren özel statüdeki bir emeklilik sistemidir. Kişiler aktif çalışma hayatları boyunca yasal olarak bazı sosyal güvenlik kazanımları elde ederler. Bireysel emeklilik de bu durumu destekleyici bir özellik taşır.
Sistem temelde zorunlu değildir; gönüllü katılıma dayalıdır. Belirlenmiş katkı esasına göre işleyiş sürdürülür. İkinci bir emekli maaşı için siz de aylık olarak katkı payı ödeyebilirsiniz.
Bireysel emeklilik maaşı illa aylık olarak sunulmaz; kişinin isteğine bağlı olarak toplu ödeme de yapılabilir.
Bireysel Emeklilik Devlet Katkı Payı
Bireysel emeklilik devlet teşvik payı da 2013 senesinden beri verilmektedir. Bireysel emeklilik insanlar arasında teşvik ediliyor; buna göre de katılanlar %25 katkı payı alacaklar. Yani bir katılımcı bireysel emeklilik için 100 TL yatırmışsa devlet katkısı sayesinde 125 TL yatırmış olur.
Katılımcının kendisi bir emeklilik yatırım fonu tercih ediyor; hesabı için ödediği primler de bu fonda değerlendiriliyor.
Bireysel Emeklilik Hakkı Nasıl Kazanılır?
BES yani bireysel emeklilik hakkı kazanmak için en az 56 yaşında olmak ve 10 yıl boyunca sistemde kalmak gerekir. Koşullar sağlandığında ise bireysel emeklilik hakkı için size bazı opsiyonlar sunulur.
Hesabınıza para yatırmaya devam edebilir ve bireysel emekliliğinizi erteleyebilirsiniz. Bir diğer seçenek ise yapılan ödemeleri toplu almaktır. Son olarak aylık maaş ödemesi talep edebilirsiniz.
Katılımcıların Hakları Neler?
Bireysel emekliğe katılanlar öncelikle plan ve fon dağılımında değişiklikler yapabilirler. Bunun bir sınırı vardır; plan değişikliğini bir yıl içinde dört kez yapabilirken, 6 kez de birikim ve fon dağılımları ile ilgili değişiklikler gerçekleştirilebilir.
Bireysel emeklilik kişinin tercihine göre başka bir şirkete aktarılabilir. En az iki sene mevcut şirkette birikim tutulmalıdır.
Katılımcılar bireysel emeklilik için 3 ayda bir, ayda bir, 6 ayda bir, yıllık ödemeler yapabilirler. Bunlarda düzenlemeler ve değişiklikler gerçekleştirilebilir.
Katkı payı ödemelerinde arttırma veya azaltmaya gidilebiliyor. Yalnız asgari katkı payı burada limit olarak sunuluyor. Ödeme tarihlerinde ise her zaman değişiklik olabilir. Katılımcılar talep etmeleri halinde ödemelerine ara verip sonradan tekrar devam edebilirler.
Sistemden ayılma hakkı da BES katılımcılarına sunulan haklar arasındadır. Ne zaman isterlerse birikimlerini toplu çekmeyi şirketten talep edebilirler. Bunun için bir başvuru formu şirkete iletilir. Bireysel emeklilikten ayrılma talebinin ardından 20 iş günü içinde ödeme katılımcının hesabına aktarılır.
Sisteme katılmak içinse SGK şartı bulunmuyor! Devlet katkısı uygulaması %25 oranında ve katılımcıların hesabında bu para birikiyor. Devlet kurumları ise bu hesabı düzenli olarak kontrol ediyor. Bütçenize göre özel ödeme planı çıkartılıyor.
Bir cevap yazın