Varlık Fonu Nedir? Kaynakları Nelerdir?

birevim kredisiz ev

Ülkemizde ekonominin daha hızlı yönetilmesi ve daha fazla verim alınması için farklı yöntemler kullanılmaktadır. Bunların başında kamuya ait olan varlıkların ve sermayenin yönetim biçimidir. Bunun için alınan karar ve düzenleme ile Türkiye Varlık Fonu kuruldu. Dünyanın başka ülkeler tarafından uygulanan bu sistem ekonomik kararların daha rahat alınmasına ve daha hızlı yatırımlar yapılmasına imkan verilmektedir.

Ciddi bir yatırım yapıldığında kaynak oluşturulması açısından büyük bir yardımı olacaktır. Bu sayede istihdam hacmi arttırılacak ve daha güçlü bir ekonominin temelleri atılmış olacaktır. Ülkemiz açısından büyük bir öneme sahip olan bu kararın ülkemizde uygulanmaya devam ediyor.

Varlık Fonu Nedir?

Varlık Fonu tabirini hepimiz mutlaka duymuşuzdur. Ancak tam olarak ne olduğunu, ne iş yapıldığı hakkında bilgi sahibi olan insan sayısı azdır. Bunu maddeler olarak sizlerle paylaşmaya çalışalım.

  • Gelişmesi gereken sektörleri kaynak aktarımı, yatırımların yönetilmesi ve sermayenin kontrol edilmesini sağlar.
  • Tüm kamu varlıklarının değerlendirilmesi, ekonomik büyümenin istikrarlı bir şekilde sağlanması gerekiyor.
  • Sermayeler için yeni yatırım araçları oluşturmak ve güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlamak.
  • Ülkemizin ekonomisini güçlendirmek, yeni yatırımcılar çekmek, açısından büyük önem taşımaktadır.

Türkiye Varlık Fonu özel bir yasayla oluşturulması nedeniyle dikkat çeken birçok noktaya sahiptir. Herkesin giriş yapması mümkündür. Bunun için belirlenen şartları sağlayan fonların ve yatırımcıların dahil olması sağlanmaktadır. Bu konuda gerekli incelemeler ve onaylamaların yapılması gerekiyor.

Varlık Fonu Kaynakları Nelerdir?

Türkiye Varlık Fonu içerisinde kısaca Bakanlar Kurulu tarafından izin verilen her şey dahil olmaktadır. Bunların yanında fonlar, kaynaklar da fon içerisinde yer almaktadır. Tabi ülkemizde hangi şirketlerin ve fon kaynaklarının burada olduğunu bilmekte gerekiyor.

Sekiz farklı sektörde yer alan 20 şirket burada yer almaktadır. Ayrıca iki farklı lisans ve çeşitli tanışmazlar da burada yer almaktadır.

Ziraat Bankası, Borsa İstanbul, Halkbank, Vakıfbank, Botaş, TVF Enerji, Rafineri ve Petrokimya, Türkiye Petrolleri, Eti Maden, Şans Oyunları, Çaykur, Kayseri Şeker, 46 adet taşınmaz, Turkcell, Türk Telekom ve Türksat bu şirketler arasında yer almaktadır. Dünya üzerinde giderek değeri artan finansal yapılardan birisidir.

Yatırımcıların bunları tercih etmesinin ardından devlet desteğinin yer almasının önemi büyüktür. Yapılan anlaşmalar ülkelerin gelişmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Ülkemize ait varlık fonu değeriyle dünya üzerinde on üçüncü sırada yer almaktadır.

Türkiye Varlık Fonu Kime Bağlıdır?

Türkiye varlık Fonu yönetme yetkisi Cumhurbaşkanına verilmiştir. Bu sebeple fonun başında şuan için Recep Tayyip Erdoğan bulunmaktadır. Tabi yönetimde birçok profesyonel insan ve iş adamı da bulunmaktadır. TOBB başkanı, Eğitimciler, Ziraat Bankası Genel Müdürü, Yatırım Ajansı Başkanı gibi birçok insan bu yönetimde ve yönetilmesinde etkin rol oynamaktadır. Geleceğin daha hızlı ve sağlam bir şekilde gelmesi için atılması gereken bir adım olarak görülmektedir.

birevim
Paylaş

One Comment

  1. Melike Aktaş Reply

    Varlık fonu konusunda açıklayıcı bir yazı olmuş benimde merak ettiğim bir şeydi bu husus

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eighteen − three =