Doğal Gaz Tasarrufu Nasıl Yapılır?

birevim kredisiz ev

Milyonlarca yıl boyunca yeryüzünün iç katmanlarında birikmiş fosil temelli gaza doğal gaz denir.  Günümüzde evlerimizde kullandığımız doğal gaz ısınmamız için gereklidir. Hayatımızı kolaylaştıran, yaşamımızın içinde olan ve hayati bir önem arz eden doğal gaz, kullanım açısından son derece kolay ve pratiktir. Öyle ki tek bir düğmeye basarak evimizin sıcaklığını ayarlayabiliriz. Hal böyle olunca belli bir kullanım bedeli olan doğal gaz, tüm enerji kaynakları gibi her ay faturalandırılır. Kullanımımızın azlığı ya da çokluğu faturalarımıza yansır. Özellikle kış mevsiminde doğal gaz faturaları epey yüksek gelebilir. Bunun önüne geçebilmek için çeşitli yollar vardır. Faturalarınız makul bir seviyeye çekmek için yalnızca doğal gaz kullanımını kısıtlamak yetmez. Yapabilecekleriniz arasında:

  • Dış cephe ısı yalıtımı yaptırabilirsiniz
  • Isı yalıtım levhaları kullanabilirsiniz
  • Perde ve radyatör mesafesini ayarlayabilirsiniz
  • Radyatör önüne koltuk v.b. şeyler koyulmamalı
  • Termostatik vana kullanmalısınız
  • Kombinizi gün içinde kapatmayın

Dış Cephe Isı Yalıtımı Yaptırın

Binalar, ısı geçirgendir. Kış mevsiminde içerideki ısıyı dışarıya atar, yaz mevsiminde ise kavurucu ısıyı evin içinde tutar. Eğer dış cephe ısı yalıtımı yaptırırsanız, bu durumun önüne geçebilirsiniz. Ev içindeki ısının dışarıya kaçmasını engelleyen ısı yalıtımı, doğal gaz kullanımını azaltır. Böylece tasarruf yapabilirisiniz. Dış cephe yalıtımında taş yünü, EPS levha, ısı yalıtım sıvaları ve donatı filesi gibi malzemeler kullanılır. Isı yalıtımında önemli rol oynayan bu malzemeler, ısı geçirmezler. Bu malzemelerin pek çoğu ısı yalıtımı dışında ses yalıtımı da yaparlar.

doğal gaz tasarrufu

Isı Yalıtımı Levhaları Kullanın

Dış cephe yalıtımının yanı sıra eğer istenirse ev içerisindeki bazı kritik noktalarda da ısı yalıtımı levhaları kullanılabilir. Radyatör arkasına yerleştirilen ısı yalıtım levhaları, tasarruf etmenizde çok etkili olur. Radyatörler duvara çok yakın monte edilirler. Bu nedenle verdiği ısının bir kısmı duvar tarafından emilir. Bu bölgelere ısı yalıtım levhaları yerleştirmek, çok daha fazla ısınmanızı sağlar ve doğal gaz kullanımınızı azaltır.

Perde ve Radyatör Mesafesini Doğru Ayarlayın

Radyatör pencerelerin alt bölümüne monte edilir. Dolayısı ile perdeler radyatörü kapatır. Isı perdeler tarafından emilir, odaya yayılması engellenir. Bu nedenle daha fazla doğal gaz yakma ihtiyacı hissedersiniz. Ve faturanız da yüksek gelir. Bazen ısı çok fazla olduğunda, perdenizin kumaşı ile de ilgili olarak yangın dahi çıkabilir. Perdelerinizi yaptırırken, radyatörün üstüne gelecek şekilde yaptırırsanız ısı kaybını önlersiniz. Eğer önüne gelen bir perdeniz varsa radyatör ve perde mesafesinin 50 cm olmasına özen göstermelisiniz.

Radyatörün Önüne Koltuk Koymayın

Tıpkı perdelerde olduğu gibi radyatörün önüne koyulan mobilyalar da ısının oda içinde yayılmasına engel olurlar. Radyatörden mümkün olan en iyi performansı alabilmek için önlerinde herhangi bir eşyanın olmaması gerekir. Eğer radyatör önüne koltuk ve benzeri mobilyalar koyarsanız, ısıyı sadece eşyalar çeker. Odanız gerektiği gibi ısınamaz. Siz de sıcaklığın yetmediğini düşünüp, doğal gazın derecesini yükseltirsiniz. Bunun önüne geçmek için özellikle kış mevsimlerinde radyatör önündeki koltuklarınızı çekebilirsiniz.

Termostatik Vana Kullanın

Termostatik vana kullanımı doğal gaz faturaları üzerinde %30’a varan bir tasarruf sağlar. Akıllı bir vana türü olan termostatik vana, ortam ısısının muhafaza edilmesinde oldukça önemli rol oynar. Isı derecesine göre doğal gaz kullanımını durduran termostatik vanalar, ısıya ihtiyaç duyulduğunda yeniden ısıyı açar. Böylece oda içindeki sıcaklık daima sabit tutulur. Doğal gaz kullanımı sınırlı hale gelirken, ciddi anlamda tasarruf etmenize de yarar sağlar.

Kombinizi Gün İçerisinde Kapatmayın

Kombinin gün içinde açılıp kapanması doğru değildir. Pek çok insan, kombinin kapatılıp yeniden açıldığında tasarruf edeceğini düşünür. Ancak bu yanlış bir düşüncedir. Kombiyi kapatmak evin soğumasına neden olur. Evi tekrar ısıtmak için kombiyi açtığınızda ise daha fazla gaz harcamak durumunda kalırsınız. Eğer evden uzun süreli gidecekseniz kapatmanızda bir sakınca yoktur. Evden sadece birkaç saatliğine çıkıyorsanız kombiyi kapatmanıza gerek yok. Açık tutmak çok daha tasarrufludur. Evin ısısını kısık kombi derecesine getirip, evin soğumasına engel olun. Soğuyan evi ısıtmak için ekstra enerji harcamak gerekir. Bu durumda da tasarruf yapayım derken daha fazla bir yükün altına girersiniz.

Doğal Gaz Tasarruf Cihazı Nasıl Kullanılır?

Doğal gaz tasarruf cihazı, kombilere takılan bir cihazdır. Bu cihaz %15 ile %20 arasında tasarruf sağlar. Doğal gaz tasarruf cihazı ısı verimliliğini arttırma prensibi ile çalışır. Isı verimliliğini %98 oranında arttıran cihaz, tüm kombilere uyumludur. Ayrıca bazı reklamlarda doğal gaz tasarruf cihazının %30 oranında tasarruf sağladığı ifade ediliyor, bu cihazın ortalama tasarruf oranı %18 civarıdır.

Doğal Gaz Tasarrufu için Hangi Kombi Kullanılmalıdır?

Kombiler, kendi içlerinde tasarruf yönünden farklılık gösterirler. Eğer tasarruflu bir kombi almayı düşünüyorsanız bunun yoğuşmalı bir kombi olması gerekir. Yoğuşmaklı kombiler, diğer kombilere göre %20 daha tasarruflu bir şekilde çalışırlar. Yoğuşmalı kombileri diğer kombilerden ayıran çalışma prensibinin farklı olmasıdır. Yoğuşmalı kombilerde atık gazın çıktığı yerde bir ısı eşanjörü vardır. Bu eşanjör sayesinde gazdaki su buharı ayrıştırılır ve enerji olarak yeniden kullanılır. Bu durum doğal gaz kullanımını azaltır. Siz de tasarruf sağlamış olursunuz.

Yaşam Ortamlarında İdeal Oda Isısı Kaç Derecedir?

İdeal hava sıcaklığı sanılan aksine bulunan orama göre değişir. Bu nedenle evlerimizde de her odanın sıcaklığı farklı olmalıdır. Kombiler evin her odasında aynı derecede yanmamalıdır. Salon, mutfak, oturma odaları, ve yatak odaları için ideal sıcaklık 20 derece iken antre ve hol gibi daha az kullanılan yerlerin sıcaklığı 15 derece olmalıdır. Banyo ise 24 derecede ısıtılmalıdır.

İdeal Sıcak Su için Kombi Kaç Derecede Kullanılmalıdır?

Sıcak su üretimi için kombilerin pek çoğu 35 derece ile 65 derece arasında yanar. Banyoda 40 ile 55 derecede ayarlanırken, mutfak suyu için sıcaklık 35 ile 45 derece arasında değişir.

Doğal Gaz Tasarrufu Yaparak Aynı Zamanda Elektrik Tasarrufu da Yapılabilir mi?

Buzdolabı, televizyon gibi cihazlar bildiğiniz gibi elektrikle çalışırlar. Doğal gaz ile çalışan cihazlar elektrikle kullanan cihazlardan farklıdır. Birbirinden farklı işleyişleri olduğu için doğal gazdan tasarruf edince, elektrikten de tasarruf etmiş olmuyorsunuz. Fakat bazı durumlarda aynı anda hem doğal gaz kullanımı hem de elektrik sobası tercih edilebilir. Böyle durumlarda yalıtım yöntemleri ile doğal gazdan tasarruf etmek aynı zamanda elektrik tasarrufu sağlar.

birevim
Paylaş

11 Comments

  1. Sevim Demir Reply

    Doğalgaz konusunda tasarruf yapmak istiyorsanız, doğalgazınızı kullanmadığınız süreçte kapatmayın, pilot seviyesinde bırakın. Aksi halde her kapatıp açtığınızda daha çok güç ve doğalgaz tüketimi sağlıyor minimum seviyeye gelebilmek için

    1. tasarrufvakti Post author Reply

      Merhaba Sevim Hanım,
      Doğalgaz dan tasarruf etmek için oda ısısı 20-22 derece olacak şekilde ayarlayın. Bu ısı derecesi sağlık içinde en uygunudur.

  2. Gökhan Kara Reply

    Sürekli pilot ayarlarında kullanıyorum, sürekli açıp kapatmanın daha çok tüketim yaptığını söylediler. Bu şekilde daha az doğalgaz tüketiyoruz.

  3. Melike Korkmaz Reply

    Doğalgaz fiyatları düşene kadar biraz daha tasarruf yapmamız gerekecek. Yeni bulduğumuz doğalgaz rezervi işlendikten sonra fiyatların çok düşeceğini düşünüyorum

  4. Nil Can Reply

    Doğalgaz tasarrufu gerçekten önemli çünkü en ufak bir fazla ayar çok fazla fatura gelmesini sağlıyor. Hem ısınıp hem düşük fatura gelmesi için güzel öneriler vermişsiniz teşekkürler 🙂

  5. Nil Özer Reply

    Doğal gaz tasarrufu için pilotta bırakmanızı öneririm, kapatıp açmak daha çok harcama sağlıyor

  6. Sude Tekin Reply

    Doğalgaz tasarrufu gerçekten önemli kışın azıcık açalım diyoruz 2+1 350 TL geliyor fatura 🙂

  7. Mustafa Çelik Reply

    15 sene doğalgazlı evde oturdum şu an oturduğum evde güneş enerjisi ve klima var, doğalgazda püf nokta kapat aç yapmamak diye biliyorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

three × 4 =