Toplu yaşam alanlarından en önemlisi çocuklarımızı emanet ettiğimiz okullardır. Günün büyük bir bölümünü okulda geçiren çocuklar, öğretmenler ve görevliler, tüm gün boyunca, elektrik, su, doğalgaz ve daha pek çok kaynağı kullanır. Elbette bu kullanımların maddi ve manevi olarak geri dönüşleri olur.
Maddi kayıpların yanında, doğal kaynaklarımızın korunması, israf edilmemesi ve doğaya göstermemiz gereken saygı gereği hepimizin bilinçli davranması gerekir. Toplumu bilinçlendirme konusunda önder kabul ettiğimiz okullarımızın, eğitim ve öğretim yuvalarımızın kaynaklarını verimli kullanabilmek için neler yapabiliriz? Gelin hep birlikte okullarımızda nasıl tasarruf yapabiliriz öğrenelim. Bunun için alacağımız önlemler, tasarruf bilincimizin gelişmesine vesile olacaktır.
- Okullarda kullanılan su, elektrik, doğalgaz, kömür, odun gibi kaynaklar için belirli kriterler getirilmelidir. Her sınıfın uyması gereken kurallar öğretmenler tarafından öğrencilere anlatılmalı ve öğrenciler bu konuda bilinçlenmelidir.
- Okullarda kullandığımız birçok elektronik eşya bulunur. Sınıflarda kullanılan akıllı tahtalar, bilgisayarlar, fotokopi makineleri, projektörler, yemekhanelerde kullanılan elektronik eşyalar ve daha birçok eşyanın kullanımı bittikten sonra fişlerden çıkarılmalıdır. Unutulmamalıdır ki, fişe takılı olan elektronik cihaz, kullanılmasa dahi enerji tüketmeye devam eder.
- Okul lavabolarında çok zaman geçiren çocuklar, musluğu açık bırakabiliyor, gereğinden fazla su tüketebiliyorlar. Çocuklarımızın bu konuda bilinçlenmesi için okulda öğretmenlerimizin, evde ise anne babaların uyarılarda bulunması, örnek olması ve tasarrufun gerekliliği, çevre bilincinin çocukta oluşması için çaba sarf etmelidir. Tuvalette gereksiz yere harcanan su, geleceğimizden çalar. Ayrıca, yine lavabolarda kullanılan sabunlar, tuvalet kâğıtları da gereksiz yere harcanmamalıdır.
- Elektrik düğmelerinin ve muslukların sensörlü olması hem hijyen açısından hem de tasarruf açısından önemlidir. Çocuklar hem gereksiz yere su ve elektrik sarfiyatı yapmazlar hem de bu düğmelere dokunmayarak hijyenik olarak korunmuş oluyorlar.
- Doğalgaz, odun, kömür gibi yakıtları verimli kullanmak için okul kapanış saatlerinde dereceleri düşürülmeli ya da kapatılmalıdır. Güneşli günlerde, güneş ışığından yararlanmak için perdeler ve pencereler açılarak tasarruf sağlanabilir.
- Sınıflarda bulunan demirbaş eşyaların korunması konusunda çocuklar bilinçlenmeli, sınıf eşyaları korunmalı ve bir sonraki yıllarda kullanacak çocuklar için en sağlam şekilde bırakılmalıdır. Aksi takdirde, her yıl yenilenen okul sıraları, perdeler, badana masrafları gibi giderler hem aile bütçesine zararlıdır hem de bilinçsiz kullanımla yapılan israflardır.

Okuldaki tasarrufta öğretmenlere gerçekten çok önemli sorumluluk düşüyor
Merhaba Yunus Bey,
Okulda tasarruf yapmanın temel adımı öğrenciler tasarruf bilincini oluşturmaktır. Bu bilince ulaşan kişi hayatı boyunca bunu sürdürecektir.
Tasarrufta öğretmenlerimiz küçük yaştaki öğrencilerimize tasarruf aşılamalı ve tabi ki her şey okulda olmaz evde de aileler olarak bizler çocuklarımıza tasarrufu evde aşılamalıyız 🙂
Merhaba Yakup Bey,
Okulda tasarruf yapmak için öncelikle çocuklara tasarruf bilinci oluşturulmalı. Bilinçlenen birey sadece okulda değil hayatının her alanında tasarruf yapacaktır.
Okulda tasarruf bilincini evde anne babalar oluşturmalı, okulda da öğretmenler teşvik etmeli 🙂
Pandemi öncesi oğlumun okuluna gittiğimde akıllı tahtalar teneffüslerde de açık duruyordu, okul müdürüyle görüştüğümde bu durumu çözüm üreteceklerini söylediler. Tüm sınıfları düşünürsek gereksiz yere çok elektrik masrafı oluyor. Bu yüzden biz büyükler evde, öğretmenlerimiz okulda çocuklarımıza tasarrufu yaptırıp öğretmeleri gerekiyor.
Okulda tasarruf yapmak gerçekten önemli çünkü okullar çocuklarımızın eğitim gördükleri ikinci yuva. Orada öğrendiklerini de evde uygulayarak tasarrufu yayabiliriz.
Okulda öğretmenler tabi ki tasarrufu kontrol etmeliler, ancak biz ailelerde evlerde çocuklarımızı bu anlamda yetiştirmeliyiz.
Tasarrufun okulda nasıl yapılabileceğine dair güzel bilgiler vermişsiniz teşekkürler 🙂
Tasarruf konusu günümüz döneminde çok daha fazla önem arz etmeye başladı, bazı stresli süreçler tasarrufu daha çok öğretici oluyorlar aslında
Tasarrufu çocuklarımıza daha çok öğretmeliyiz çünkü geleceğin sahibi onlar olacaklar 🙂
Pandemi olduğundan okullar tamamen kapalı aslında bu bir nebze bütçesel anlamda faydalı olacaktır
Okulda tasarruf yapmak gerçekten çok kolay bence, kırtasiye eşyalarından başlayabiliriz mesela
Okulda tasarruf yapmak çok önemli, çok ciddi bütçeler harcanıyor kırtasiye malzemelerine
Okullarda tasarruf için bence öğrencilere seminer falan yapılmalı, teşvik edici çalışmalar yapılmalı
Okul alışverişlerinde tasarruf yapmak gerçekten çok önemli bence, gereksiz markalar çok pahalı masraflar yaptırıyorlar bizlere
Okul alışverişlerinde tasarruf yapabilmek gerçekten çok önemli
Tasarruf aslında hayatımızın her alanında çok önemli bir şey