Son yıllarda evlerin demirbaşı haline gelen klimalar, en çok pratik olması nedeni ile tercih ediliyor. Yaz-kış kullanabileceğimiz bu aletler, kış mevsiminde soba ve kalorifere alternatif olarak kullandığımız, yaz mevsiminde ise serinletme özelliği olan aletlerdir. Yalnız elektrik faturasına da ciddi bir külfeti vardır.
Klimaların enerji tüketimini denetim altına almak için alabileceğimiz bazı önlemler bizi bu külfetten kurtarır ve faturaların yükünü azaltır. Klimaları kullanırken nasıl tasarruf edebiliriz ve bu maddi yükü hafifletebiliriz? Hep birlikte öğrenelim. Yazımızı devamında uygulayabileceğimiz bu yöntemler bize nasıl tasarruf edebileceğimiz hakkında fikir veriyor.
- Yüksek verimli ve invertörlü klima kullanmaya özen gösterin
- Güneşli günlerde perdelerinizi açın ve evinize güneş ışığının girmesine olanak sağlayın
- Klimanızın bakımını belirli aralıklarla muhakkak yaptırın. Bakımı olmayan klima tam randımanlı çalışmaz ve yüksek enerji harcar.
- Klimanızın belli bir yıldan sonra yenileyin. Örneğin 10 yıl boyunca kullandığınız klimanın değişme zamanı gelmiştir. Yeni modeller aynı soğutma için %40 daha az enerji harcarlar
- Klimanızın iç mekanizmasını gün ışığından koruyun.
- Klimayı kullanmadığınız dönemlerde ve geceleri termostatı 15 C ye indirin
- Kış mevsiminde termostatı düşük sıcaklığa ayarlayın. Oturduğunuz odalarda 20 C uygun bir sıcaklıktır. Klimanızın ayarını 1 C indirmeniz %10 bir kar sağlar.
- Yoğuşmalı tip yüksek verimli kazanlar ve geniş yüzeyli ince panel radyatörler kullanmaya özen gösterin. Radyatör önlerinde termostatik radyatör vanası kullanın.
- Su dolaşımını sağlamak için değişken devirli pompa kullanmaya özen gösterin
- Kullanmadığınız dönemlerde ve geceleri mümkün olduğunca havalandırma sistemini kapalı tutun.
Bu ve bunun gibi alacağımız ufak önlemlerle fazla enerji harcanmasının önüne geçebilirsiniz. Klima yaz –kış kullanılan bir elektronik alet olması nedeni ile enerji tüketimi de bir hayli fazladır. Yukarıda yazdığımız önlemlerin dışında siz de kendi geliştirdiğiniz tasarruf yöntemlerini kullanabilir, doğaya, çevreye ve bütçenize dost alternatifler bulabilirsiniz. Gereksiz harcanan her türlü enerji hem kendimize, hem ülkemize, çevremize ve doğaya zararlıdır. Yaşam alanlarımızda uygulayabileceğimiz tasarruf yöntemleri, bizden çocuklarımıza geçecek alışkanlıklarla, enerji tasarrufu konusunda daha bilinçli hareket etmemize olanak sağlar.
Klimada tasarruf etmek için stabil oranda çalıştırıyorum ben, yani ortam ısısı yeterli olsa bile en düşük dengede devam ettiriyorum kapat aç yapmıyorum mantıklı mı sizce?
Merhaba Ramazan Bey,
Bu tip elektronik cihazlarda aç kapa yapmak daha çok enerji harcatmaktadır.
Benimde kullandığım klimada düşük güç modu var ona alınca minimum güçle orta segment hizmet sunuyor
Klimada tasarruf sağlayabilmek gerçekten çok zor, klimaya yeni alışıyorum aylık 350-400 tl elektriğim geliyor
Klimalarda az tüketim istiyorsak pahalı enerjili versiyonları almamız gerekiyor ki onlarda çok pahalı
Klimada benim bildiğim tasarruf için eco modda çalıştırıp sonra çok sık kapat aç yapmamak 🙂
Klimalarda ne kadar tasarruf ederseniz edin çok ciddi elektrik faturası geliyor 🙂
Klimada tasarruf etmek için kapatıyorum ben kullanmayacağım zamanlarda
Klimada tasarruf adına iyi yöntemler paylaşmışsınız teşekkürler 🙂
Klima kullanıyorum ve son zamanlarda çok fazla elektrik faturası gelmeye başladı tasarruf önerilerinizi deneyeceğim 🙂
Klimada tasarruf etmek bence çok önemli yoksa faturayı 300-400 TL arasına çıkarıyor 🙂