Sıfırdan Birikim Yapmanın Yolları

birevim kredisiz ev

Birçok analiz ya da alıştırma, Türkiye’de insanların birikim yapmak istediğini ancak borçları nedeni ile buna yönelemediğini ortaya koyuyor. Aynı araştırmalarda Türkiye’deki insanların kıyafet ya da elektronik eşya alışverişine Avrupa’ya göre çok daha fazla bütçe ayırdığını kanıtlıyor. Yapılan araştırmalarda gösteriyor ki Türkler, toplu taşımadan ziyade kendi özel araçlarını kullanmayı tercih ediyor.

Harcamak Kadar Para Biriktirmek De Önemli

Bu durum hem çevreye hem de kişinin ekonomik kaynaklarına ciddi oranda zararlar veriyor. Sıfırdan birikim yapma yolları, 3 ana konuda incelenebilir, bu konular;

  • Birikime küçük miktarlarla başlamak gerekir.
  • Birikimin oranı arttıkça kişi kendini ödüllendirmeli.
  • Gelirden ziyade giderleri olabildiğince azaltmak gerekir.

İnsanlar için para harcamak kadar para biriktirmek de önemli bir gündem maddesi olmalı. Bu konuda uzman olanlar, para biriktirmeye karar verenlerin öncelikle birikim planlaması yapmasını tavsiye eder. Uğraşmadan kısa yoldan zengin olma hedefi yerine uzun vadede zenginlik planlaması yapmak her zaman için doğru olan yöntemdir.

Birevim İle Ev Almak Çok Kolay

Küçük Birikimlerle Yola Çıkabilirsiniz

Önceden emeklilik planı yapmak, iş eğitimlerine katılmak ve gönüllülük esası ile yapılan işler, kişinin kazancındaki bereketi arttırır. Şayet gelirin üçte birini biriktiremiyorsanız, tasarruf etmek için küçük birikimlerle yola çıkabilirsiniz. Birikim yapmaya başlama kararı aldığınızda birikim iradenizi güçlendirmelisiniz. Borç yapılandırmanızı ya da borçlarınızın ödemesini tek bir bankada toplayarak bu sayede hem gelir gider dengesini kurabilir hem de zaman kaybetmemiş olursunuz. Giderleri ya bir ajandaya ya da bir bilgisayar programına kaydederek takip etmek, kişiye oldukça önemli bir yardım olacaktır.

Sonraki Adım Planlama Olmalı

Çünkü yazılan her gider, tasarruf edilebilecek bir kalem demektir. Bundan sonraki adım, planlama olmalı. Gelecek ay için ne kadarlık bir harcamanın yapılacağı ve ne kadar birikim yapma konusunda planlama yapıldıktan sonra harcamalar yapılmaya başlanmalı. Yapılan planlamada öncelikle kişinin kendi ve ailesi için ihtiyaçlarını belirlemesi lazım. Ve yapacağı öncelik listesine göre harcama limitini ortaya koymalı. Aylık planlamaya uyulması halinde kişi kendini ödüllendirebilir. Sevdiği bir aktiviteye katılabilir, arkadaşları ile buluşabilir, planlarını dostları ile paylaşarak konu hakkındaki kararlılığını herkes ile paylaşabilir. Sıfırdan birikim yapma, gelirden daha az harcama demektir.

Ödemeler Kontrol Altına Alınmalı

Bunu günlük alışkanlıkların küçük değişimleri ile gerçekleştirmek söz konusudur. Mesela öğlen kahvenizi bir kafede içmek yerine iş yerinde kendi imkanlarınızla içebilirsiniz. Acil giderler hesabını ve tasarruf hesabını oluşturarak her ay otomatik transfer ile para biriktirmeyi öncelikli kılmalı ve ay sonuna gelindiğinde bir şeyler yapabilmenin rahatlığı ve mutluluğu yaşanmalı. Bu hem para biriktirmenizi sağlayacak hem de kendinizi daha güvende ve daha mutlu hissetmenize yardımcı olacaktır. Tasarruf yapmak kadar, ödemeleri kontrol altına almak da sıfırdan para biriktirmek için en iyi yollardan biridir.

birevim
Paylaş

5 Comments

  1. Seval Bulut Reply

    Birikim yapmak aslında harcamalarımızdan kısabiliyorsak çok kolay, aslında unutmamalıyız ki bir şeylere başlamak hiç bir zaman kolay değil, başlayıp alışkanlık haline getirince kolaymış diyoruz 🙂

  2. Pınar Kaplan Reply

    Sıfırdan birikim yapmak için bir hayaliniz olmalı, hayaliniz varsa birikime elbet başlıyorsunuz 🙂

  3. Nazlı Sarı Reply

    Sıfırdan birikim yapmak gerçekten zor ancak insan bir şeyi isterse başarabilir 🙂

  4. Yılmaz Yüksel Reply

    Birikim yapabilmek gerçekten önemli, birikim yaparak geleceğimizi değiştirmek bizim elimizde

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

seven + 14 =