Birikim Nedir? Doğru ve Pratik Bir Şekilde Birikim Nasıl Yapılır?

birevim kredisiz ev

Hepimiz zaman zaman gelirimizin bir kısmını birikim yapmak için bir kenara koyma ya da değerlendirme yoluna gitmek isteriz. Bazılarımız bunu gerçekleştirebilir. Ancak bazılarımız için bu çok zordur. Birikim yapmayı zorlaştıran pek çok etken bulunur. Alışveriş yapmadan duramamak ya da hesapta olmayan harcamaların çıkması gibi.

Ancak, her şey normal gidiyorsa ve her ay belli bir geliriniz varsa, birikim yapmamanız için hiçbir neden yoktur. Gelecek planlarımız için, hayal ettiklerimize ulaşmak için kendimize belli bir bütçe planı oluşturmalıyız. Bu planı ister haftalık, istersek aylık şekilde yapabiliriz. Para biriktirmenin birçok yolu vardır. Gelin hep birlikte paramızı nasıl biriktirebiliriz öğrenelim.

Birikiminizle Ne Yapacağınıza Karar Verin

Bu bizim bu işe başlamamız için motivasyonumuzdur. Bir amacımız, ulaşmak istediğimiz bir hedefimiz varsa bunun için çaba sarf etmek daha az zorlayıcı olur. Bunun için neden birikim yapacağımıza dair bir fikrimiz olmalı. Kendimizi motive etmek, bazı alışkanlıklarımızı değiştirmek için itici bir güç oluşturur.

Hedefinizin büyüklüğü ya da küçüklüğü önemlidir. Bir bütçe planı ve birikim takvimi oluşturmak için hedefinizin maliyetini çıkarmanız gerekir. Örneğin bir araba almayı ya da ev almayı düşünüyorsanız, birikim yapmak sizi ilk zamanlar çok zorlayabilir. Çünkü uzun vadede gerçekleşebilecek bir amaç için birikim yapmak motivasyonunuzu düşürebilir. Ancak ev alınca ödemekten kurtulacağınız kirayı, araba alınca toplu taşımaya her gün verdiğiniz parayı düşünerek motive olabilirsiniz.

Eğer yine de çok zorlanacağınızı düşünüyorsanız, ufak maliyetli hedeflerle işe koyulabilirsiniz. Çok istediğiniz bir ceket, bir elektronik cihaz ya da eviniz için bir dekorasyon malzemesi sizin birikim yapmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca yaptığınız birikimle hedefinize ulaştığınızda, bu eylemi sürdürmeyi siz isteyeceksiniz.

Kendinize Bir Kumbara Edinin

Hedefinizi belirlediniz ve birikim yapmaya karar verdiniz. Bunun ardından kendinize bir kumbara edinin. Bunun için de ilk olarak para harcamanıza gerek yok. Kumbara alacağınız para ile bir cam kavanozun kapağını delip kendinize kumbara yapabilirsiniz.

Kumbaranızın üzerine, size hedefinizi hatırlatan bir imge yapıştırabilir ya da bir söz yazabilirsiniz. Elinize geçen her bozukluğu kumbaranın içine atıp birikimlerinizin oluşmasını bekleyebilirsiniz. Kısa sürede kumbaranızın bozuk para ile dolduğunu göreceksiniz. Kumbaranız doldukça, bozuk paranızı kağıt paraya çevirip yeniden kumbaranıza atın. Bu sizi daha çok motive edecektir.

Aylık Bütçe Yapın, Birikim Miktarınızı Belirleyin

Her ay düzenli bir geliriniz olduğunu varsayalım. Ödemeleriniz belli, gelir ve giderleriniz de belli. Her ay şu kadar bir miktar birikim yapacağım deyip, ay sonu geldiğinde hesabınızda hiç paranız kalmadığını görüyor olabilirsiniz.

Bunun için henüz ayın başındayken bütçenizi belirleyin. Örneğin zorunlu giderleriniz, kira, faturalar, kredi kartı gibi yapacağınız harcamalarınız bellidir. Bu harcamalarınızı, aylık gelirinizden çıkarın. Ayrıca kişisel ihtiyaçlarınız ayırdığınız payı da düşün. Son olarak da muhakkak öngörülmeyen giderleriniz çıkacaktır. Hepsinin sonunda elinizde ne kalabileceğini düşünüyorsanız az ya da çok demeden ayrı bir yere koyun. Bu sizin kumbaranız ola bilir veya kendinize ayrı bir hesap açabilirsiniz. Birikim yapacağınız miktarı her ay bu hesaba yatırabilirsiniz. Böylece düzenli bir şekilde birikim yapmış olursunuz.

Harcamalarınızı Not Alın

Her zaman olan sabit giderleriniz kira, elektrik, su, doğalgaz, internet faturaları gibi giderlerinizin toplamını biliyorsunuz. Ancak ay boyunca yaptığınız diğer harcamalarla ilgili giderlerinizi hesaplamıyorsanız, buna hemen başlamalısınız.

Yanınızda bulundurduğunuz bir not defteri veya telefonunuza yaptığınız her harcamayı yazın. Bu küçük bir harcama da olabilir, büyük bir harcama da olabilir. Önemli olan tüm harcamalarınızı not alabilmeniz. Telefonlarınızda bunun için bazı uygulamalar da bulunuyor. Birini seçebilirsiniz.

Ay sonunda yaptığınız harcamaları gördüğünüz zaman neye ne kadar para ödediğinizi, fark edeceksiniz. Bununla birlikte gereksiz yaptığınız bazı harcamaların farkına varıp, bütçenize yeniden bir yol çizebilirsiniz. Kendi limitinizi belirlemenize olanak sağlayan bu yöntem, birikim yapma konusunda yönlendiricidir.

Market Alışverişi Yaparken Listenizin Dışına Çıkmayın

Para biriktirmeye karar verdiğinizde ilk yapmanız gerekenlerden biri market alışverişlerinize kısıtlama getirmek olmalı.

Hepimiz markete gittiğimizde ihtiyacımız dışında birçok şey alarak geri dönmüşüzdür. Hatta ihtiyacımız olan ürünü unutup, marketten gereksiz olarak aldığımız ürünlerle çıktığımız da olmuştur. Eğer birikim yapmak istiyorsanız ilk olarak market alışverişlerinize kısıtlama getirmelisiniz.

Evden çıkmadan önce, eksik olan ihtiyaçlarımızı belirlemeliyiz. Kendimize bir liste yapıp bu listenin dışında çıkmazsak hiçbir sorun yaşamayız. İyice kontrol ettiğimizden emin olduktan sonra, bir kalem ve bir kağıt kullanarak, marketten neleri alacağımızı yazabiliriz. Markete girdiğimizde de sadece listemize sadık kalırsak, ay sonunda kenara koyabileceğimiz bir paramız olabilir.

24 Saat Kuralını Uygulayın

Bazen hoşumuza giden bir şeyi hemen alıp, eve geldiğimizde pişman olabiliyoruz. Bu kimi zaman bir elektronik alet, kimi zaman bir kıyafet olabilir. Bu aldıklarınıza ihtiyacınız olup olmadığını anlamakta güçlük çekiyor da olabilirsiniz. Basit bir kuralla, gereksiz harcamalarınızın önüne geçmeniz mümkün.

Öncelikle hoşunuza giden bir şey gördüğünüzde, kendinize, bu alacağım şeye benim ne kadar ihtiyacım var diye sorun. Ardın 24 saat kuralını uygulayın. 24 saat kuralı dediğimiz kural, bir şeyi beğendiğinizde üzerinden 24 saatin geçmesini beklemek üzerine kurulu.

Çok beğendiğiniz şeyi, hemen satın alma girişiminde bulunmayıp, 24saat bekliyorsunuz. 24 saatin sonunda hala, almak istediğiniz şeye karşı bir ihtiyacınız olduğu kanaati oluştu ise satın alma işlemini yapabilirsiniz. Böylece hem ihtiyacınızı karşılamış olursunuz, hem de boşu boşuna paranızı harcamamış olursunuz. Bu kuralı büyük küçük her türlü alışverişinizde uygularsınız, ciddi manada bir birikim elde edebilirsiniz.

Hediye Edeceğiniz Şeyleri Kendiniz Yapın

Sevdiklerimize hediye almak hepimizi mutlu eder. Ancak para biriktirmeyi göze aldıysak bazı noktalarda fedakarlık yapmamız gerekiyor. Artık paketlemeden de ücret alındığını göz önüne alırsak, en azından hediye paketimizi kendimiz yapabiliriz. Ya da kendi hediyemizi el emeğimizle hazırlarsak hem daha ucuza mal etmiş oluruz hem de manevi değeri yüksek bir hediye hazırlamış oluruz.

Kendinize Günlük Bütçe Belirleyin

Bazen gün sonunda, sebebini anlamadığınız şekilde çok para harcadığınızı fark edersiniz. Nereye gitti bu para diye düşünürken, kendiniz hesap kitap içinde bulursunuz. Bir markete girip, ihtiyacınız dışında ürünler almışsınızdır. Kırtasiyeye girdiğinizde alacağınız bir kalem yerine, 5 kalem almışsınızdır. Ya da kahvecinin önünden geçerken bir fincan kahve almak istemişsinizdir. Ardından çiçekçinin mis kokulu çiçeklerine dayanamamışsınızdır. Bu liste böyle uzayıp gidebilir.

Birden karşınıza çıkan ve sonrasında sizi pişman eden alışverişlerin önüne geçmeniz mümkün. Kendinize zorunlu harcamalarınız için günlük bir bütçe belirleyin. Bu yıl parası, öğle yemeği gibi zorunlu giderleriniz olabilir. Belirlediğiniz bu meblağı, cüzdanınızın, ayrı bir bölmesinde tutun. Gün içinde bu meblağın dışına çıkmamak için kendinizi şartlayın. Böylece sürpriz ve gereksiz harcamalardan kendinizi kurtarabilir, birikim yapabilirsiniz.

Kahvenizi Evde Hazırlayın

Her gün işe giderken önünden geçtiğiniz kahveciden kahve alıyorsunuz. Bu kahvenin fiyatının ortalama 20 TL olduğunu varsayalım. Elbette bu iyi ihtimal. Birçok çeşitte kahve var. Her ay 600 TL’nizi kahveye verdiğinizi düşünelim. Yılda 7200 TL gibi bir rakam ediyor. Eğer aklınıza para biriktirmeyi koyduysanız, ilk olarak kahveye ayırdığınız bütçeyi yeniden düzenleyebilirsiniz.

Bunun için ihtiyacınız olan birkaç malzeme bulunuyor. İlk olarak kendinize filtre kahve seviyorsanız, ucuz maliyetle bir french press, espresso yapmak içinse moka potlar satın alabilirsiniz. Kahve makinelerinin çok pahalı olduğunu düşünüyorsanız, uzun vadede size kazanç sağlayacağından emin olabilirsiniz. Kahvenizi yaptıktan sonra, yanınızda taşıyabileceğiniz bir termosa koyup, günün istediğiniz saatinde tüketebilirsiniz.

Kullanmadığınız Aboneliklerinizi İptal Edin

İnternet ve mobil cihazlar eskiye göre daha fazla hayatımızdalar. Farklı içerikler izlemek ya da müzik dinlemek için bazı platformlara üye olabiliyoruz. Hatta bazı üye olduğumuz kanalları unutuyor bile olabiliriz. Kart ekstremizde gözden kaçırdığımız ve kapatmaya gerek görmediğimiz bu üyelikler aslında para israfından başka bir şey değil.

Bir platformu kullanmıyor, ondan faydalanmıyorsanız, üyeliğinizin devam etmesinin bir anlamı yok. Bu üyeliklerinizi mercek altına alıp, gereksiz olanları eleyebilirsiniz.

Faturalarınızı Düşürmeye Çalışın

Havalar biraz soğuduğunda hemen kombiyi açma eğilimindeyseniz birikim yapmanız zordur. Ya da bulaşıkları makineye atmaktansa elde yıkamanın faturası ay sonunda kendini size gösterir. Çok basit gibi görünse de odadan çıktığınızda ışığı söndürmek, gereksiz enerji sarfiyatının önüne geçtiği gibi faturalarınızın kabarmasını da önler.

Yatırım Hesabı Açın

Aslında yukarıda buna değindik. Biraz daha açmak gerekirse birikiminizi ayrı bir bankada ya da hesapta tutarsanız o parayı aklınızdan çıkarmanızı kolaylaştırır. Uzun vadeli bir hesap açarsanız vade süreniz dolana kadar birikim için ayırdığınız parayı kullanamıyorsunuz. Mevduat hesabı ya da vadeli hesap paranızın artmasına da vesile olur.

Bunun için bankaların faiz ve mevduat oranlarını inceleyerek işe başlayabilirsiniz. Çeşitli bankaların sunduğu teklifi değerlendirip, size en uygun olanı seçin. Bankalar size mevduat hesabı dışında döviz ve altın hesabı gibi seçenekler de sunar. Siz de birikim yapacağınız miktara göre istediğinizi seçebilirsiniz.

birevim
Paylaş

3 Comments

  1. Öykü Avcı Reply

    Birikim yapabilmek gerçekten önemli, doğru birikimle bir çok şey yapabilmek mümkün bence

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

10 + sixteen =