Klima Ne Kadar Yakar? Klima Elektrik Tüketimi

birevim kredisiz ev

Yaz mevsiminde serinlemek, kış mevsiminde ise ısınmak için kullandığımız klimalar, yüksek konfor sunan iklimlendirme cihazlarındandır. Ortamın sıcaklığı en uygun seviyede olduğunda, kendimizi daha rahat hissederiz. Verimliliğimiz artar ve yaptığımız her şeyden daha fazla keyif alırız. Sıcak yaz günlerinde ve kış soğuklarında klimaların ne kadar yaktığı merak edilir. Klimaların ne kadar elektrik harcadığını bilmek için birden fazla parametreye hakim olmak gerekiyor.

Bir klimanın yakıt tüketimi, kullanıldığı ortam, kullanılma şartları, sıklığı ve kompresör türüne göre farklılık gösterebilir. Klimanın enerji verimliliği de yakıt tüketiminde önemli bir faktördür. Tüm bu değişkenler göz önüne alındığında klimaların ne kadar elektrik harcadığına dair sorulara cevap bulunabilir. Klimaların enerji verimliliği bakımından, BTU bakımından ve soğutma teknolojileri bakımından farklılıkları ne kadar enerji harcadıkları konusunda fikir verir.

Enerji Verimliliği Bakımından

Klimalar enerji verimliliği bakımından A++, A+, A, B, C, D, E, F ve G sınıflara ayrılır. Klimanızın daha az elektrik harcamasını istiyorsanız A sınıfı bir klima tercih etmelisiniz. Elektrik faturaları bakımından en karlı klima tipi A sınıfı klimalardır. A sınıfı, 9.000 BTU kapasiteli bir klima tercih ettiğinizde en yüksek hızda ve çalışma seviyesindeyken saatte yaklaşık 0,8 Kw elektrik tüketir.

BTU Bakımından

BTU, klimalarda sınıflandırma yapma amacıyla kullanılan ısı birimine verilen addır. BTU nun açılımı, British Thermal Unit (Britanya Isı Standartı) dir. Bir klimanın ortamdan tasfiye edebildiği ısı miktarını ifade etmek için kullanılan bir ölçü birimidir. 1 BTU, bir libre (453,6 gr) suyun sıcaklığını 63° F’den 64° F’ye çıkarmak için gerekli olan enerji miktarıdır. Klimanın BTU/h değeri yani saatlik BTU üretim değeri yükseldikçe soğutma gücü ve elektrik tüketimi de yüksek olur. Klimanın kullanılacağı mekanın büyüklüğü, klimanın kaç BTU olması gerektiğini de belirler. Enerji tasarrufu açısından kullanılan mekana göre klima seçilmesi önemlidir.

9000 BTU Klima Ne Kadar Elektrik Harcar?

Eğer bulunduğunuz mekanda, 9.000 BTU’luk bir klima kullanıyorsanız cihazınız en yüksek hızda bir saatte yaklaşık olarak 0,8 kW elektrik harcar.

12000 BTU Klima Ne Kadar Elektrik Harcar?

A sınıfı, 12.000 BTU değerinde bir klima en hızlı çalışma modunda bir saatte 1,08 kW elektrik harcar.

18000 BTU Klima Ne Kadar Elektrik Harcar?

18.000 BTU’luk A sınıfı, genellikle büyük mekanlarda (işletmeler, geniş evler) kullanılan klimalar, en hızlı modda saatlik 1,78 kW elektrik harcar.

24000 BTU Klima Ne Kadar Elektrik Harcar?

24.000 BTU kapasiteli klima modelleri, daha çok büyük işletmelerde kullanılır. Bu modeller, en hızlı modda bir saatte 2,19 kW elektrik üretir.

Yukarıdaki bilgilerden klimaların çalışma ve harcadıkları enerji kapasiteleri hakkında bir fikir edindik. Özetle söylemek gerekirse, rakamlardan da anlaşılacağı gibi BTU kapasitesi yükseldikçe, elektrik maliyeti artar. Ancak, geniş bir mekana BTU kapasitesi düşük bir klima kullanmak sizi karlı yapmaz tam tersine, klimayı daha uzun çalıştırmanız gerekir. Bu da daha fazla enerji harcaması ve daha yüksek maliyet anlamına gelir. Cihazdan istediğiniz verimi alabilmek için, mekana uygun BTU klima kullanmanız daha karlıdır.

Klima Isıtırken Ne Kadar Elektrik Harcar?

Klimaların BTU kapasiteli modellerinin nasıl çalıştığına dair bir fikrimiz oluştu. Dilerseniz daha açıklayıcı olması için rakamlarla da örnek verelim.

A sınıfına ait ve 9.000 BTU olan klimalar, en yüksek hızında çalıştırılırsa, bir saatte yaklaşık olarak 0,7 ile 0,9 kW arası elektrik harcar. Elektrik tüketim bedeli ile bulunduğunuz şehre ve tedarikçi şirketlere göre değişkenlik gösterir. Klimanız ısıtırken ne kadar elektrik harcadığını öğrenebilmek için elektrik tüketiminizin birim fiyatına göre hesaplama yapabilirsiniz. Bu birim fiyatı elektrik dağıtım şirketlerinin web sitesinden görebilirsiniz.

Eğer bir hesaplama yapmak istersek öncelikle klimanızı günde kaç saat çalıştırdığınızı bilmeniz gerekiyor. Ortalama 0,8 kW enerji miktarını, günlük çalışma saati ile çarptığınızda klimanızın bir günde tükettiği elektrik miktarını bulabilirsiniz. Çıkan sonucu elektrik tüketimi birim fiyatı ile çarptığınızda ise klimanızın bir günde harcadığı elektrik tutarına ulaşıyorsunuz.

Örneğin, klimanızı günde 8 saat çalıştırdığınızı varsayalım;

8 saat x 0,8 kW = 6,4 kW değeri elde edersiniz. Bu değer klimanızın bir günde tükettiği elektrik miktarına denk gelir.

Elektrik dağıtım şirketinizin belirlediği elektrik tüketimi birim fiyatı da örnek olarak 0,5 TL olduğunu düşünelim;

6,4 kW x 0,5 TL = 3,2 TL sonucu çıkıyor.

Bu örnek hesaplamaya göre 9.000 BTU klimanızı günde 8 saat çalıştırdığınızda günlük elektrik harcamanız 3,2 TL olur. Çıkan tutarı klimanızda kullanılan gaza göre ve kullandığınız çalışma hızına göre daha da azaltabilirsiniz.

Soğutma Teknolojisi Bakımından

İnterver klimalar, son yılların en popüler klima modelleri arasında yer alır. Bu klimalar, klasik klimalardan farklı olarak enerjiyi daha verimli bir şekilde kullanırlar. İnterver klimalar, içeriğinde yer alan kompresör sayesinde, güç kaynağından gelen enerjiyi değiştirme kapasitesine sahip klimalardır. İnterver klima enerji tasarruflu bir klima kullanımı için en uygun klimalardan biridir. Klasik klimalarla kıyaslandığında, interver klimalar aylık elektrik tüketimi bakımından yaklaşık olarak %11 daha fazla tasarruf sağlarlar. Bu klimalar ortam sıcaklığını istenen seviyede tutarken aynı zamanda daha az enerji harcarlar.

Salon Tipi Klima Ne Kadar Elektrik Harcar?

Salon tipi klimalar, iş yeri, toplantı salonları, mağaza, market, alışveriş merkezi gibi insan sirkülasyonunun fazla olduğu yerlerde kullanılan klimalardır. Bu klimalar genellikle 24.000 BTU kapasiteye sahiptir. 24.000 BTU’luk bir salon tipi klima en hızlı kullanımda saatte 2,19 kW elektrik tüketir.

Bu harcama değerlerini günlük birim fiyatlarıyla çarparak maliyet hesabını yapılabilirsiniz.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

16 − 6 =