Termosifon Nasıl Ekonomik Kullanılır?

birevim kredisiz ev

Enerji verimliliği söz konusu olduğunda, en küçük iyileştirmeler bile zaman içinde tasarruf sağlayabilir. Ve yaygın olarak benimsenirse, boşa harcanan enerjiyi azaltmaya yardımcı olacak bir çarpan etkisi olacaktır. Evlerin çoğunda bağımsız bir sıcak su ısıtıcısı vardır. Bazılarında sabit ısı kaybını önlemek için daha yüksek yalıtım seviyeleri vardır. Ancak çok azının termosifonlaşmayı ve enerjinin kontrolsüz israfı için önlemleri var.

Termosifon, mekanik bir pompaya gerek kalmadan bir sıvıyı sirküle eden, doğal konveksiyona dayanan bir pasif ısı değişimi yöntemidir.  Bu sirkülasyon, bir tutma tankındaki madde, tankın altına monte edilmiş ısıtmalı bir aktarma tüpü aracılığıyla bir yönde bir geçiş noktasına geçtiğinde olduğu gibi açık döngü olabilir veya orijinal konteynere geri dönen dikey bir kapalı devre olmalıdır. Amacı, geleneksel bir pompanın maliyetinden ve karmaşıklığından kaçınırken, sıvı veya gaz transferini kolaylaştırmaktır.

Metal mükemmel bir ısı iletkenidir ve hem sıcak hem de soğuk su borularının ısı kaybından korumak için termal bir kısa yol sunar. Elinizi su ısıtıcısından gelen sıcak ve soğuk su borularına tanktan değişen mesafelerde koyarak gözlemleyebilirsiniz. Her iki boru muhtemelen sıcak olacaktır, bu da istenmeyen ısı kaybının kesin bir işaretidir.

Isı, musluklardan hiç su çekilmiyor olsa bile, termosifon adı verilen borulardaki soğuk su ile karışan sıcak suyun hareketi ile tanktan gerçekleştirilir. Sıcak su ana sıcak su hattı gibi herhangi bir dikey boruda yükselme eğilimi gösterir. Bu sıcak su daha sonra su soğuyana ve depoya geri inene kadar sıcaklığını boruya (ve boruyu çevreleyen havaya) salar.

Konveksiyon döngüsü adı verilen bu tip ısı kaybını önlemenin bir yolu, tanka giren ve çıkan borulara konveksiyon önleyici vanalar monte etmektir. Tek yönlü valfler boruların tanka bağlandığı yere gider ve soğutulmuş suyun tekrar tanka yerleşmesini ve sıcak su ile değiştirilmesini önler.

Diğer bir yol, tanka giden soğuk su borusuna ve ondan uzaklaşan sıcak su borusuna ısı tuzakları monte etmektir. Bu tuzaklar bakır borudan yapılmıştır ve neredeyse konveksiyon önleyici vanalar kadar etkilidir.

Genellikle tankın altında yalıtım olmadığını biliyor muydunuz? Bu nedenle, bir beton bodrum zemini ile doğrudan temastan kaynaklanan ısı kaybını önlemek için doldurmadan önce tankı bir miktar yüksek yoğunluklu köpük yalıtım üzerine yerleştirin

birevim
Paylaş

5 Comments

  1. Sude Taş Reply

    Termosifon kullanıyorduk uzun süredir, babamlar şofbene çevirdi, termosifon çok fazla tüketim yapıyor diye. Ancak bu detayları bilmiyorduk belki dikkat etseydik daha az tüketim yapabilirdi

  2. Sevgi Özdemir Reply

    Termosifonumuz mevcut ve ben bir türlü bunu ekonomik kullanamıyorum her türlü yüksek geliyor faturalar 🙂

  3. Ebru Can Reply

    Termosifon için önerileriniz benim için çok önemli çünkü bende herkes gibi çok yüksek faturalardan şikayetçiyim 🙂

  4. Furkan Özcan Reply

    Termosifonlar çok elektrik tüketiyor gerçekten bizdeki de öyle, önerilerinizi deneyeceğim 🙂

  5. Cemal Ünal Reply

    Termosifon hiç kullanmadım hayatımda, ancak kullanan tanıdıklarım vardı, doğalgaz olmayan yerlerde su ısıtma olarak kullanılıyor sanırım

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

sixteen − eight =