Kat Mülkiyetli Tapu Nedir?

birevim kredisiz ev

Tamamlanmış bir binanın içerisinde daire, kat, iş bürosu, mağaza, depo, bodrum veya dükkan yer alabilmektedir. Kısaca insanlar tarafından kullanılmaya elverişli olan tüm bölümlerini ifade etmektedir. Kısaca arsanın üzerinde kurulan bir yerde ki payların özel mülkiyet hakkı olarak ifade edilen noktalara kat mülkiyeti verilmektedir.

Bu alanların hepsi için gerekli mercilere başvuru yapılarak kat mülkiyet tapusu almak mümkündür. Bunu yapabilmek için kat mülkiyeti alma hakkın sahip olan herkes gerekli belgeler ve bir dilekçe ile birlikte Tapu Müdürlüklerine başvuru yapmaları yeterli olmaktadır. Bu izni almak için öncelikle gerekli belgelerin hazırlanması gerekiyor.

Kat Mülkiyeti Tapusu Almak İçin Gerekli Belgeler;

  • Yapının kullanım izni,
  • Ana binanın arka, ön ve yan cephelerini gösteren, en az 13*18 büyüklüğünde olan, belediye tarafından tasdiklenen bir fotoğraf,
  • Binanın içerisinde yer alan her bağımsız olanın yerine numara ile gösteren, varsa eklenti ile gösteren, ana gayrimenkul içinde herkesin kabul gördüğü ve imza attığı bir belge,
  • Bu yapının kullanım imkanını kabul eden insanların imzaladıkları ve kabul ettikleri bir yönetim planı gerekmektedir.

Bu belgeler ile başvuru yapılarak kat mülkiyeti tapusunun alınması mümkündür. Tabi bunların yapılabilmesi için bazı süreçlerin de geçerli olması gerekiyor.

Kat Mülkiyeti Tapusu Süreçleri

Kat mülkiyeti tapusu almak için belirli bir sürecin takip edilmesi gerekiyor. İlk olarak yukarıda belirtilen belgelerin hazırlanarak başvuru yapılmalıdır.

Gerekli kurum tarafından belgeler detaylı bir şekilde kontrol edilmekte ve bu belgelerde eksik olmadığına karar verilmektedir. Ruhsat eki olarak gelen mimarın çizmiş olduğu projeler ile kat mülkiyeti için gerekli olan projeler incelenmelidir.

Eğer belgelerde herhangi bir sorun yoksa yapılması gereken harcın hesaplanarak vatandaşın ödemesi ve mülkiyetini alabilmesi için ona gönderilmesi gerekiyor. Harç yatırıldıktan sonra bir nüshasının alınarak kat mülkiyeti için gerekli olan sicil müdürlüğüne gönderilmesi gerekmektedir.

Bu süreçlerden geçtikten sonra dairesinin tapısını yani mülkiyetinin sahibi olunması için bu süreçlerden detaylı bir şekilde geçilmesi gerekiyor. Bu adımlar atıldıktan sonra başvuru süreci hızlı bir şekilde geçilerek başvuru tam olarak onaylanmış oluyor.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

10 − ten =