Su Sorunu Ne Anlama Geliyor?

birevim kredisiz ev

Dünya nüfusunun hızla artmasına paralel olarak elimizdeki kaynakların kıymetini bilmek zorundayız. 2020 yılının ikinci ayında olduğumuz şu günlerde yalnızca 2020 içerisinde sekiz milyonu aşkın bir nüfus artışı yaşanmıştır. Bu bağlamda, her yıl ciddi bir nüfus artışının yaşanacağını hesap edersek hiçbir kaynağın sınırsız olmadığının bilincinde olmalıyız.

Su; birçok insanın sınırsız zannettiği bir kaynaktır. Ancak, dünyanın çok ciddi bir su sorunuyla baş başa kaldığını söylemek gerekir. Gereken önlemler alınmadığı takdirde suyun ilerleyen yıllarda tükenmesine pek şaşırmamak gerekir. Bu noktada, dünyanın her yerinde su sorununa yönelik olarak birçok bilinçlendirme çalışması yapılmaktadır. Su sorununun nasıl büyük bir sorun olduğunu anlamak adına bu yazıyı okumaya devam etmelisiniz!

Su Sorunu Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Dünyanın yaklaşık yüzde yetmişinin suyla kaplı olduğu gerçeği hepimiz tarafından bilinmektedir. Sonuç olarak, çok ciddi bir yüzdesi olan su olan dünyada hangi sebeplerden dolayı su sorunu yaşanmaktadır? Bu soruya cevap vermek oldukça basit! Çünkü, yukarıda bahsettiğimiz yüzdeye sahip olan suların %97.5’i içilmeye müsait değildir. Bir başka deyişle, tuzlu suların varlığından dolayı insanların içmesine uygun olan suların bulunamama problemi ortaya çıkmaktadır.

Su sorununun tek sebebi bu değildir. Ayrıca, yukarıda bahsettiğimiz gibi dünya nüfusu, engellenemez bir biçimde artmaktadır. Artan nüfustan dolayı tüketim miktarları artmaktadır. Bu konuda yapılan araştırmalar ise durumun ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün yapmış olduğu tahmine göre 2050 yılına dek dünyadaki su talebinin yüzde 55 oranında artması beklenmektedir.

Küresel ısınma; su kaynaklarının azalması noktasında ciddi bir önem teşkil etmektedir. Buzulların erimesi sonucunda ortaya çıkan küresel ısınmadan dolayı dünyanın her geçen gün daha sıcak bir yer haline gelmesi söz konusudur. Bu bağlamda, su kaynaklarının azalması ve kuraklık problemleri baş göstermektedir. Buna ek olarak, tatlı su tüketimi; su kaynaklarının oluşma sürecinden çok daha hızlı ilerlemektedir. Bu noktada, dünyadaki su kaynaklarının geri dönüşü olmayacak şekilde tükendiğinden net olarak bahsedebiliriz.

Su kaynaklarını olumsuz etkileyen başka faktörler bulunmaktadır. Tarımsal ilaçlar, tarımsal gübreler ve bilhassa sanayi atıkları; içme sularının kirlenmesine sebep olmaktadır. Bilinçsizlik ve umursamazlık sonucunda dünyadaki su kaynakları her geçen tükenmektedir. Saydığımız tüm bu sebeplerden dolayı, dünyada çok ciddi bir su sorununun olduğunu ifade edebiliriz.

Hangi Ülkeler Su Sorunundan Etkilenecek?

Su sorunu; dünyanın tamamını ilgilendirse de bazı ülkelerin diğer ülkelere kıyasla çok daha ciddi risk altında olduğunu ifade etmek gerekir. Yapılan araştırmalar sonucunda 17 ülkede su sorunu yaşanmaktadır. Bu ülkelerin çoğu Orta Doğu coğrafyasına aittir. Ürdün, Libya, Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan ve maalesef Türkiye; su sorunu yaşaması muhtemel ülkeler arasındadır. Türkiye’nin artan nüfusundan dolayı bilhassa 2040 yılıyla beraber önlem alınmadığı takdirde su sorunu yaşaması söz konusu olacaktır.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

four × one =