Senetle Araba Nasıl Alınır?

birevim kredisiz ev

Bir araba sahibi olmak isteyen insanlara bu konuda çeşitli yöntemler alternatif olarak sunuluyor. Son yıllarda bu konuda gittikçe popüler olan yöntemlerin başında senetle araba alımı geliyor. Tabi bunun nasıl olduğu ve yapılmasının avantajları, dezavantajlarının neler olduğunu öğrenmek gerekiyor. Bu yöntemi yakından tanımak isteyenler için yazımızın içerisinde bilgiler aktarmaya çalışacağız.

Senetle araba alımı basitçe değinmek gerekirse vadeli araç satımı diyebiliriz. Tabi bu yöntem vade ne kadar uzun olursa vade farkı eklenmesi de artıyor. Geçmişte bu işlem sadece galericiler tarafından sunulurken günümüzde bu yöntem birçok yapı tarafından kurumsal olarak da sunuluyor. Yüz yüze görüşerek veya internet üzerinden başvuru yaparak senetle araba almak mümkün kılınıyor.

Senetle Araba Alımı Güvenilir midir?

İnsanların senetle araba alımı hakkında en çok merak ettikleri noktaların başında bu yöntemin güvenilir olup olmadığı geliyor. Burada merak edilen konuya verilecek en iyi cevap alınacak kişiye ve kuruma göre değişecektir. Hem alıcı hem de satıcı için bu satım işlemlerin çok önemlidir. Çünkü bir taşıtın satışı uzun vadeli olduğunda ciddi bir risk barındırmaktadır.

Satıcının veya alıcının bu konuda dikkat etmesi gerekenler vardır. Alıcı karşısında ki insanın veya kurumun güvenilir olduğunu gösterecek belgelere bakmalıdır. Satıcı senetlerin imzalanması dışında noter satışı sırasında aracın borcunun bitmeden satışının yapılmaması için bir rehin koydurması gerekiyor. Tüm bunlar sistemin en önemli noktalarıdır. Vade hesaplaması doğru yapılması ve alacak kişinin bu vade süresince bu fiyatı ödeyip ödeyemediğinden emin olunması gerekiyor.

Senetle Araba Alınırken Peşinat Verilmek Zorunda mıdır?

Senetle araba almak isteyenlerin merak ettikleri noktaların başında bu işlem sırasında peşinat verilip verilmeyeceği geliyor. Bu konuda net bir cevap yoktur. Bu alıcı ile satıcı arasında ki anlaşmaya kalsa da günümüzde genelde en az %30 peşinat verilmesi isteniyor.

Örneğin 300 bin TL değerinde bir araç alacaksanız en az 90 bin TL peşinat vermek yeterli olacaktır. Bu aynı zamanda vade sayısına göre ciddi bir fark ödemenizin de önüne geçen bir detaydır. Bu detaya dikkat ederek senetle araba almak daha basit olacaktır.

Hangi Kurumlar Üzerinden Senetle Araç Alımı Yapılabilir?

Senetle araba almak isteyenlerin gidecekleri ilk nokta galericiler olarak dikkat çekiyor. Tabi bu tek seçenek olmamakla birlikte galericilerin her şehirde yer alması ve kolayca işlem yapılabilmesi öncelikli oluyor. Yine de senetle araba almak istediğiniz bir galerici bulduğunuzda öncelikle o şahısların güvenilir olduğundan emin olmanız gerekiyor.

Her ne kadar alıcı incelenmesi gereken taraf olarak görünüyor olsa da satıcı da çok kritik öneme sahiptir. Günümüzde galericilerin dışında ikinci el araç satan kurumsal birçok firma vardır. Senetle bu kurumlara başvurarak alım yapabilirsiniz. Ancak galericiler gibi net bir şekilde pazarlık etmek söz konusu değil ve işlemleri biraz da karmaşık olabiliyor.

Senetle Araba Alımında İzlenen İşlemler Nelerdir?

Senetle araba almak için izlenmesi gereken bazı yollar vardır. Bu yöntemlere dikkat edenler rahat bir şekilde ikinci el araç alımı yapabiliyor. Bunun için adımları bilmeli ve ona göre hareket etmeniz avantajınıza olacaktır.

  • Senetle araba satımı yöntemlerini öğrenerek işlemlere başlamalısınız.
  • Bu şekilde araç satan kurumları ve galericileri detaylı bir şekilde araştırmak önemlidir,
  • Almak istediğiniz aracın detaylarını belirlemeli ve iyice araştırdıktan sonra karar vermelisiniz,
  • Senetle araç alımında imzayı atmadan ve anlaşma yapmadan önce bu konuda detaylı bir şekilde sohbet etmek önemli olacaktır.
  • Bu anlaşma yapıldıktan sonra tüm noktaları titiz bir şekilde takip etmeli ve imzaların atılmasını sağlamalısınız.

Aracın ruhsatını elinize almadan bu işlemin bitmediğini unutmamalısınız. Bu konuda dikkatli olmak yeterli olacaktır. Süreç iki taraf içinde bazen yorucu olsa da tecrübeli bir şekilde hizmet veren kurumlar sizlere bu anlamda birçok destek sunacaktır.

Senetle Araba Alımı Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken İşlemler

Senetle araba almak isteyen insanlara bazen çok ciddi yaptırımlar imzalatılıyor. Bunlar her ne kadar gerekli olsa da sonuç olarak ödeme yapacağınızı unutmamalı ve aracın imzaları atılmadan önce birçok noktada dikkat etmeniz gerekiyor.

  • Alınacak araç mutlaka ekspertiz yaptırılmalı veya güvenilir bir ustaya gösterilmelidir.
  • Alınacak araç mecburiyetten değil ihtiyacı karşılayacak bir seçenek olmalıdır,
  • Senetle araç alınacak şirketin bu konuda yeterli olması önemlidir,
  • Güncel piyasa değeri ile senetle satış değeri arasında bir uçurum varsa bundan vazgeçilmelidir.
  • Tüm borcun tek bir senet üzerinden olmamasına ve her ay için özel bir senet yapılmasına dikkat edilmelidir.
  • Tüm ödemelerin banka üzerinden yapıldığına ve ardından senetlerin bankadan tahsil edilmesine dikkat edilmelidir.
  • İmzalanacak tüm sözleşmelerin ve senetlerin fotokopileri alınmalıdır.
  • Aracın tutarı satışta mutlaka tam olarak yazılmalıdır.
  • Elinize geçen senetlerin orijinal olduğundan emin olmalısınız.

Senetle araba almak isteyenlere verilecek en önemli tavsiye eğer senetlerde yazacak tutarları ödeyecek miktarda geliriniz yoksa bu şekilde araç almamanız olacaktır. Çünkü ödeme yapılmadığında satıcının aracı ipotek yoluyla elinizden alabileceğiniz ve ardından icra yoluyla satabileceğini unutmamalısınız.

Senetle Araba Alımı Avantajlı mıdır?

Senetle araba alımın önemli avantajı karşısında herhangi bir zorunluluğun olmamasıdır. Bankaların sunduğu kredilerde izlediği yöntemlerden farklıdır ve daha rahattır. Burada kredi notunun veya kredi sicilin bir önemi yoktur.

Birçok galerici eğer araç fiyatı yüksek değilse ve karşısında ki insana güveniyorsa peşinat istemeden araç satımı yapmaktadır. Yani hiçbir bedel ödemeden sadece senetlere imza atarak araç sahibi olmanız mümkün oluyor.

Burada size zorunlu kılınan bir ödeme planı yoktur. Bu planı kendi gelir seviyenize göre kendinizin belirlenmesi mümkün olacaktır. Bunlar senetle araba almanın avantajlarıdır. Burada dezavantaj olarak görülebilecek nokta vade farklarının çok yüksek olması ve ayrıca herhangi bir senet ödemesinin zamanında yapılmaması durumunda rehinli aracın ipotek üzerinden satışının yapılıyor olmasıdır.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

four × four =