Emeklilik Dönemi Hakkında 5 Önemli Detay

birevim kredisiz ev

Emeklilik dönemi çalışanlara bazı önemli haklar kazandırıyor. Yapılan son düzenlemeler ileyse de birçok değişken getirildi. Kişiler birçok özelliğe göre emeklilik hakkı kazanacaklar. Yaş, çalışma koşulları, sigortalılık süresi ve türü gibi kriterler değerlendirilmeye alınıyor.

  1. Emeklilik Primi Ödeyerek Çalışmaya Devam Etmek

Emeklilik prim günü emekli olma ve maaş miktarı üzerinde oldukça etkilidir. Sigortalı bir çalışan emeklilik hakkını kazanmış olsa dahi işini bırakmak zorunda değil! Bunun için de sosyal güvenlik destek primlerini ödemelidirler.

  1. İki Farklı Yerde Çalışan Sigortalılar Daha Yüksek Maaş Alabilirler

Sigortalı çalışanlar için emeklilik dönemi hakkında önemli bir detay daha bulunur. İki ayrı yerde sigortalı olarak çalışan bir kişinin SGK statüsü nedir? Bu kişilerin emeklilik hakları, maaş miktarları nasıl olur? İki iş yerinde toplam çalışma saati bir ay içinde en fazla 30 gün olmalıdır. Bir hafta içinde ise 45 saatten fazla çalışılmamalıdır. Sonuç olarak aynı anda iki yerde sigortalı çalışmak bazı koşullar altında mümkündür ve bu kişiler prime esas kazanç toplamlarına göre emekli olurlarsa daha çok maaş alabilirler.

  1. Emeklilik Yaş Haddinde İndirimler

Emeklilik yaşı için temel unsurlar sigortalılık süresi, sigorta türü, kadın/erkek olma ve prim ödeme süresidir. Bunların dışında ise kişilerin daha erken emekli olmalarını sağlayacak durumlar bulunur. Bazı sigortalılar ağır ve yıpratıcı işler kapsamında hizmet verirler. Fiili Hizmet Süresi Zammı ile bir düzenleme yapılmıştır ve bu tarz işlerde çalışan sigortalıların daha erken emekli olmalarına hak sağlanmıştır. Emeklilik için ödenmesi gereken prim süreleri daha erken bir yaşta tamamlanabilir ve kişiler emekli olabilirler.

  1. Tahsis Formu Bildirimi ile Daha Yüksek Maaş

Sigortalılar emeklilik başvurusu yapacakları zaman eğer tahsis formunda kendilerinin bakmakla yükümlü oldukları kişileri de yazarlarsa daha fazla maaş almaları mümkündür. Yükümlü olduğunuz kişilerin sayısını bildirdiğinizde emeklilik maaşınız buna göre hesaplanacağı için daha fazla maaş almanız mümkün hale gelecektir. Tahsis formundaki bu ayrıntıya dikkat etmeniz önerilir.

  1. Kadınlar için İsteğe Bağlı Sigortalılık Sistemi

Yapılan kanun düzenlemeleri kapsamında kadınlar isteğe bağlı emekli olabilirler. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kadınların isteğe bağlı emekli olmaları yönünde kanun düzenlemeleri yapmıştır. Aktif bir çalışma yaşamı yoksa, mesleği bulunmuyorsa kadın belirlenmiş olan kriterler doğrultusunda emekli olabileceklerdir. Buna göre 5400 gün prim ödemesi ve 15 yıl sigortalı olma koşulunu yerine getirmeniz gerekiyor. İsteğe bağlı 15 yıl prim ödedikten sonra Bağ-Kur emeklisi olarak maaş alabilirsiniz. Toplam prim miktarı buna göre en fazla 7 yıl içinde Bağ-Kur’dan geri alınabilir. Emekli aylığı olarak düzenli maaş elde edersiniz. SGK il ve ilçe müdürlüklerine başvurular yapılır. Kadının önceden çalışmamış ve halen de çalışmıyor olması gerekir.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

seventeen − 14 =