Helal Yatırım Araçları Nelerdir?

birevim kredisiz ev

Kazancımızdan tasarruf ederek bir miktar birikim yapmayı tercih ederiz. Ancak bunun bir basamak ileri götürerek bu birikimi de değerlendirmek en büyük isteklerimizden bir tanesidir. Bu sayede ekstra bir gelir elde edebilir ve elinizde olan miktarın otomatik bir şekilde artmasına imkan tanır. Ancak bu yatırımları yaparken insanlar bazı noktalara dikkat ederler.

Dinimize göre para kazanmak için yapılması ve yapılmaması gereken bazı işlemler vardır. Bunların başında faizli kazancın yapılmaması geliyor. Bu şekilde elde edilen kazancın haram olduğuna vurgu yapılıyor. Sizlerde buna dikkat ediyorsanız öncelikle helal yatırım nedir tam olarak bunu öğrenmeli ve ardından yatırım kalemleri arasından helal olarak tercih edilenlere yönelmelisiniz.

Dinimizin şartları arasında yer alan haram kazanç elde etmeyin durumuna göre yaşamlarını düzenleyen insanlar için helal yatırım araçları tercih etmek büyük önem taşıyor. Sizlerin bu konuda çok dikkatli olması ve tahminlerinizi ona göre yapmalısınız. İlk olarak helal yatırım nedir konusuna derinlemesine inelim.

Helal Yatırım Nedir?

Helal yatırım konusu çok ince bir yapıda ilerliyor. Dinimizle yakından ilgilenen ilim sahiplerine verilen fıkıh konusundan bu konuda bilgi almak insanlar için öncelikli olarak kabul ediliyor. Bu konuda insanlar genellikle kafa karışıklığı yaşıyor. Çünkü yaşadığımız çağda haram ve helal kavramları arasında ki fark giderek azalıyor. Bu konuda sizlerin de en doğru şekilde ilerlemesi ve tahminlerinizi ona göre yapmanız gerekiyor.

Elde ettiğiniz para için herhangi bir çaba harcamadan üzerine koymak haram olarak kabul ediliyor. Buna kısaca faizli kazanç veya bunun muadilleri ile tanımlamak doğru oluyor. Örneğin 10 bin TL’niz var. Bu parayı mevduat hesabınıza aylık bin TL gelir getirecek şekilde yatırdınız. Bu sizler için basitçe haram kazanç anlamını taşıyor.

Bir diğer yöntemde bu parayla bir ticaret yaptınız ve bir aylık bir uğraşın ardından 2 bin TL kazandınız. İkinci yöntemde ne kadar kazanacağınızı hiçbir zaman bilmiyordunuz ancak buna rağmen belirli bir kazanç elde ettiniz. Ancak diğer yatırım aracınızda ne kadar kazanç elde edeceğinizi biliyordunuz ve bu sebeple paranıza haram karıştırmış sayılıyorsunuz.

Tabi her yatırım aracı bu kadar kesin çizgiler ile ayrılmıyor. Kripto para, Borsa ve Repo gibi bazı yatırım araçları fıkıh ilmine sorulacak kadar önem taşıyor. Bu nedenle yatırım araçları tercih etmeden önce bu konuda gerçekten bilgi sahibi olan kişilerle iletişim kurmanız önemlidir.

Helal Yatırım Çeşitleri Nelerdir?

Uzun yıllar çalışıyor ve bununla birlikte belirli bir miktar birikim yapıyorsunuz. Ancak yakın vadede bunu nasıl değerlendireceğiniz konusunda bilginiz bulunmuyor. Bunun içinde TL’de duran paranızı bir noktaya endekslemek istiyorsunuz. Ancak bunu yaparken haram kazanç elde etmek istemiyorsunuz. Bunun aksine helal olarak kabul edilen yatırım araçlarına yönelmek istiyorsunuz. Bunlar genelde şu şekilde sıralanıyor.

  • Döviz,
  • Altın,
  • Emlak,
  • Likit Fon,
  • Devlet Tahvili,
  • BES
  • Döviz

Burada bahsedilen helal yatırım araçları yani haram olarak kabul edilmeyen yatırım araçları arasında kabul ediliyor. Ancak bunların gerçek olup olmadığını kabul etmek yine sizlere kalıyor. Çünkü bazıları gerçek anlamda tartışma konusu oluyor. İnce bir çizgide yaşıyorsanız dikkatinizi vermeniz çok büyük önem taşıyor.

Türkiye’de En Çok Tercih Edilen Helal Yatırım Araçları?

Ülkemizde bir İslam ülkesi olduğu için helal yatırım araçlarına öncelik veren birçok insan var. İnsanlar tercihlerini genelde rastgele yapmak yerine önemli bilgilere ulaştıktan sonra yapmak istiyor. Ancak bazı yatırım araçları tartışma konusu olduğu için doğru şekilde tercihte bulunmak pek doğru olmuyor.

Ancak tartışma konusu olmayan araçların başında Altın ve Döviz yatırımları geliyor. Ülkemizde özellikle yastık altında bulunan altın rezervinin tahmin edilenden çok yüksek olduğu tahmin ediliyor. Artık günümüzde bu yatırım banka hesapları üzerinden yapılsa da birçok insan altın yatırımını fiili olarak evinde saklamayı tercih ediyor.

Bu yatırım araçları en önde yer alıyor ve günümüzde giderek önemini arttırıyor. Döviz yatırımında öncelikli olanlar arasında Euro ve Dolar bulunuyor. Her ne kadar bunlara alternatif bir seçenek bulunmuyor gibi gözükse de borsa, repo gibi araçlarda bu sınıfta yer alması tartışılıyor. Ancak bu konu çok ince olduğu için birçok kişi riske girmek istemiyor.

Paramı Haram Kazanç Elde Etmeden Nasıl Değerlendirebilirim?

Tek başınıza veya ailecek çalışarak belirli bir miktar kazanç elde ediyorsunuz. Her ay bu kazancınızın yüzde 25’lik kısmını tasarruf olarak ayırmaya çalışıyorsunuz. Ancak TL’de bekletmek istemiyorsunuz. Bunun için de işiniz dışında bir yatırım yapmak istiyorsunuz.

Bu konuda öneriler arasında pasif gelir olarak kabul edilen gelirlere sahip olmanız gerekiyor. Bunun için en basit olarak kira geliri sağlayacak bir yatırıma yönelmeniz gerekiyor. Bunun sayesinde yüksek miktarda kazanç elde etmeniz mümkün olabiliyor.

Dikkatli olunması gereken bir başka noktada bu parayla ticaret yapabileceğinizdir. Ticaret haram konusunda en kesin olan noktalardır. Her ne kadar kar oranınızı belirlemeniz mümkün gibi gözükse de aslında alıp sattığınız mala bir şey gelme ve satamama ihtimalleriniz bu kazancı helal olarak kabul etmenize imkan tanıyor.

Haram Yatırım Araçları Nelerdir?

Helal yatırımı daha net anlamak için öncelikle haram yatırımları bilmek ve ona göre hareket etmek gerekiyor. İslam Dini içerisinde haram olarak kabul edilen kazançlar arasında Faiz, Karaborsacılık, Rüşvet, Emek Sömürüsü, Hilali Ticaret ve Eksik Tartıp Ölçme, Hırsızlık, Gasp gibi yöntemler bulunuyor.

Bunların tamamı haram kazanç olarak kabul ediliyor ve başkalarının kul hakkına girerek elde edildiği kabul ediliyor. Amacınız dininize uygun bir şekilde yaşamaksa tercih ettiğiniz yatırımlarında buna uygun olmasına dikkat etmenizde fayda var. Bu konuda dikkatli olmak size büyük miktarda kazanç sağlamasa da paranıza haram karıştırmamış olacaksınız.

birevim
Paylaş

2 Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

17 + 1 =